Боян Расате: „Българи и цигани не могат да живеят заедно”...

Боян Расате: „Българи и цигани не могат да живеят заедно”...
23-06-2015г.
137
Адриана Аврамова

Потърсихме Боян Расате, за да коментира все по-честите сблъсъци между българи и роми. За причините и последствията от ескалацията на напрежението между двата етноса – четете в интервюто.

Как ще коментирате зачестелите случаи на сблъсъци между цигани и българи?

Конфликт между българи и цигани има отдавна. Единствената разлика сега е, че на българите им писна да търпят и запопочнаха да се организират и да отвръщат на терора. Иначе и сега всеки ден някъде в България цигани мародерстват над българи, но се чува само за онези случаи, където има ответни действия от страна на българите. Другото се премълчава, потулва се в името на „етническия мир”. 

Очевидно проблем има, но никой не дава адекватно решение. Какво според Вас трябва да се направи?

Никой не дава адекватно решение, защото онези, които могат да решат проблема имат всъщност полза от сегашното положение. Защо й е на държавата да показва мускули на циганите, след като всички политически партии пазаруват цигански гласове? От тази гледна точка, циганите са много по-полезни за политиците, отколкото българите, които гласуват що годе по личен избор. Как си представяте хем да бутнат незаконните цигански постройки, хем да ходят да просят гласове? Да не говорим, че съвсем с умисъл си затварят очите за всички золуми, които циганите вършат, пак по същата причина – да не дразнят потенциалните си гласоподаватели.
За решаване на проблема трябва, първо - да се сменят тези пожизнени политически карикатури, които ни управляват, защото е очевидно, че те не работят за общественото благо. С нови хора, ще се изковат нови закони, нови правила. Никакви помощи за социалните паразити! Наказания за всеки, който престъпи закона! Казано накратко – държавата трябва да си влезе във функциите, да си върне авторитета сред българите и страха сред циганите!
Иначе конкретни действия са създаването на Национална гвардия, селски милиции и граждански патрули в помощ на полицията и кметовете, връщане на смъртното наказание, облекчен решим за притежание на огнестрелно оръжие, както и изборност на длъжностните лица в системата за сигурност и правораздаване.  

Относно последния случай в Орландовци, живущите там искат постоянно видеонаблюдение, но това достатъчна мярка ли е?

Живущите повтарят като папагали онова, което са чули преди това по телевизията. Аз питам, може ли държавата да постави камера във всяко мазе, таван и бостан? Не, нали! А мислите ли, че на циганите пък им пука колко камери ще има по улиците, когато озвереят от глад? То за тази цел има шапки, маски, качулки и т.н. Тези лакардии за камерите са прах в очите на хората.

Могат ли българи и цигани да живеят спокойно на едно място, в един град, в един квартал ...?

В никакъв случай. Българи и цигани не могат да живеят заедно, без това да поражда непрекъснати конфликти и проблеми. Така е, защото двата етноса имат коренно различни разбирания и представи за култура, за отговорност към държавата и обществото, пък, ако щете и за света като цяло. Едните са носители на древна култура, представители на европеидната раса, а другите са диваци, чието развитие е спряло в родовообщинния строй. Няма как, например, да поставиш в една клетка човек и маймуна, и да се надяваш, че всичко ще бъде наред, нали?

 На прага ли сме на гражданска война?

Ние от години сме на прага на гражданска война. Въпрос на време е кога ще се случи. Независимо дали ни харесва или не, всичко сочи натам. Погледнете, нямаме икономика, нямаме армия, днешните полицаи са вчерашни бармани и таксиметрови шофьори, повсеместна корупция, кадърните хора бягат в чужбина, психичноболните, наркоманите и най-вече циганите се увеличават за сметка на нормалните и здрави българи...

Младежта няма ценности и всяко следващо поколение деградира все повече. Как мислите, всичко това докъде ще ни докара?

При едни такива хипотетично зачестили сблъсъци между българи и цигани, как ще завърши всичко?

Някой ден полицията няма да има ресурса да овладее положението, да кажем, защото ще закъснее, защото ще трябва да реагира на две или повече места едновременно, или просто, защото някой ще превърти и преди униформените да са дошли ще е натръшкал един, двама или повече цигани. Те пък от своя страна, ще убият някой българин, роднините на който ще отмъстят... Така започват гражданските войни.

В свое скорошно интервю казвате, че Катуница и Гърмен са като детска игра пред това, което предстои - какво предстои?

Предстои война с реални бойни действия и жертви от двете страни. Подобно етническо напрежение и локални конфликти имаше и в Босна, Косово и на други места по света, преди да започне същинската гражданска война. Ние няма да направим изключение от това правило. 

Все по-усилено се говори за интеграция на ромите - възможна ли е тя и в какво трябва да се състои?

Казвал съм го преди, ще го кажа и сега. Циганите не могат да бъдат интегрирани, те могат единствено да бъдат дресирани да спазват законите и реда. Те са като кучето, скачат според тоягата. Като им отпуснеш края, започват да хапят... От друга страна, и това е достатъчно, но за да се случи у нас, трябва да има политическа воля за това. Нужни са мъжкари в политиката, а не продажни курви, които се държат тежко само пред камерите. 

Версията, че циганите са важни за политиците заради купуването на гласове също стои на преден план... По-толерантна ли е държавата към хората от цигански произход?

Купуването на цигански гласове е само една от причините за увеличаването на циганската престъпност.
Днес българската държава се страхува да въдвори ред сред циганите, защото всеки, който се опита попада под ударите на различни европейски комисии, комисари, директиви и т.н. щуротии. Всеки държавен служител, бил той полицай, кмет или обикновен служител в някое министерство или агенция, който се опита да си свърши работата или по някакъв начин се изкаже критично срещу циганите, веднага бива наказван за това. Наказват журналисти, съдят общественици, уволняват служители. Навсякъде се шири цензура, чиято цел е уж да запази гражданския мир, но всъщност с премълчаването на истината крачим именно към война! 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.