Българите нямат повече време за губене!

Българите нямат повече време за губене!
25-06-2015г.
19
Костадин Костадинов

В началото на 2013 година, когато се гласуваше бюджетът на община Варна, мнозинството на ГЕРБ в общинския съвет взе решение да прекрати общинската програма, с която се финансираха двойки с репродуктивни проблеми.

Доводите им бяха, че се дублирала работата на държавния фонд със същата функция.

Апропо, на същата сесия гербаджиите гласуваха да се увеличи издръжката на кучкарника и да се създаде общинска програма за интеграция на циганите - всичко това на стойност стотици хиляди левове. С което показаха, че за тях кучетата и циганите са по-важни от децата на българите.

Както и да е, на следващата година, след активна разяснителна кампания и благодарение на фондация „Искам бебе” общинската програма беше възстановена. Гербаджийските общински съветници, които с възторг през 2013 г. гласуваха против ин-витрото, сега със същия възторг го подкрепиха. Нещо повече - то мина като предложение на кмета Иван Портних.

Абсурдът в случая е пълен, защото същият този кмет само година преди това гласува против същото предложение. Разбираемо - както ми каза един от съветниците на ГЕРБ „миналата година предложението беше от теб, затова не го гласувахме. Сега е наше и вече може”. На моята реплика, че за една година щяха да се родят няколко българчета повече, ако програмата не беше закрита, отговорът беше следният – „с тях и без тях, все тая.”.

Изводите от това, както се казва, оставям на вас...

Какво ни казва статистиката само две години по-късно?

Драстичен спад на раждаемостта в България се отчита за първите три месеца на годината. Близо две хиляди бебета по-малко са се родили в сравнение с първото тримесечие на 2014 година, информира Нова тв.

Варна, Пловдив и София могат да се похвалят с над 1000 новородени, но въпреки това и в тези градове има спад на раждаемостта.

Във Видин пък новородените са наполовина по-малко.

За да е драмата пълна, докато тихо и кротко се самоизличаваме от лицето на земята, стотици хиляди българи отчаяно се молят за дете. Двойките с възпроизводствени проблеми са официално над 200 хиляди, а колко още са такива, но не го споделят, само един Бог знае.

Спрямо тяхната борба за зачатие държавната власт е доста хладна и дистанцирана. Все едно България няма проблем с намаляващата раждаемост и обезлюдяването, а с пренаселеност и свръхраждаемост.

В такава ситуация всеки един от нас трябва да си зададе въпроса какво може да направи, за да помогне на Родината и народа.

Като начало, да създаде семейство и деца.

На следващо място, ако може, да подкрепи семействата с проблеми.

Това направих и аз.

Започнах кампания в подкрепа на раждаемостта.

На 10, 11 и 12 юли двойки с репродуктивни проблеми ще имат възможност да се срещнат с водещи български специалисти напълно безплатно. Консултациите ще бъдат във варненскя Фестивален комплекс, за да протече без стрес от болничната атмосфера първият контакт. Телефонът за записвания е 0888 321 349.

Познавам много такива двойки. Самият аз имах такъв проблем с второто си дете - моментът е много труден, не знаеш към кого да се обърнеш, кои лекари са добри, какво следва, дали проблемът е в мъжа или в жената. Този първи разговор е много важен.

Надявам се, че ще начинанието ще е полезно. Защото, ако държавата или общината не си вършат работата, наше право и задължение е, без да се оплакваме и, без да хленчим, да поемем техните функции.

Просто българският народ няма повече време за губене.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.