И да ни спрат тока – все тая!

И да ни спрат тока – все тая!
26-06-2015г.
22
Милена Янинска

Хиляди арменци протестират, защото им вдигат тока. Дни наред младите хора проявяват гражданско неподчинение, спят по площадите и отказват да се превръщат в роби и платци на чужди сметки.

И на нас ни вдигат тока. Дреме ни на шмайзера. Циганите са виновни. И продадоха Левски. Ток... По тялото. Това излиза веднага след „ток“ в Гугъл. Това излиза веднага след „ток“ и в мозъците ни. Жик – Так и малко кабели. И никакви грижи. Ще си плащаме. Или пък няма. Можем и да задлъжнеем. Какво да се прави... Нищо не може да се направи.

Арменците са нещастници? Заедно с евреите, турците, циганите и всички, за които сме чували, че съществуват. Пример не можем да вземем от тях, защото те са гола вода, нали?

Циганите пък крадат ток. А ние си го плащаме. Кажете ми кой е по-прост?

Пак ни вдигат тока. Откъде пари, бе, хора да си плащаме сметките, сериозно?

Как не ни се допротестира поне малко? Ето – лято е, топло е... да излезем за по биричка пред НС... не. Керванът си върви, а кучетата даже няма да се разлаят.

А най-младите дори не знаят какво се случва! Какво е това ток, откъде идва, как работи... Краката на Фики ни вълнуват повече от личното ни благополучие, знаем наизуст всички песни на Слави Трифонов, но на бас – не знаем каква е цената на тока!

Спомням си, когато в Бразилия протестираха срещу цените на билетите, срещу Световното по футбол, което се готви, докато хора умират от глад по улиците... У нас вдигат цените на билетите и ние мразим циганите, че пътуват гратис. Пак да питам – честно – кой е по-прост?

Или ни дразни, че на друг му стиска повече да не си плаща като не може.

Народ от магарета, които носят, докато ги товариш. Десетки години тегло и можем още.

Велик народ, казват. Дума да няма! Търпението и стоицизмът ни трябва да се запишат като рекордни за човешкия дух постижения, а дебилизмът ни като смъртоносна диагноза.

Бизнесът ще протестира. Спира мощностите за час. Дали разбрахте за това? Дали ще ги подкрепите? Дали ви пука?

Дали сте наясно как 20 процента по-скъп ток за индустрията ще се отрази на вас? На нас?

От една страна ни вдигат тока с 2 процента, а от друга поскъпват стоките и услугите.

Или събирате пари за билет към един по-нормален свят, или заслужавате съдбата си. Ток... по-натам си го знаете. 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.