Добрият пример: Ром от Монтана - приет в Кеймбридж!

Добрият пример: Ром от Монтана - приет в Кеймбридж!
27-06-2015г.
68
Адриана Аврамова

Ромът Марсело Цветанов от Монтана се класира за обучение в колеж на Кеймбридж.

Марсело е ученик в осми клас в Строителната гимназия в Монтана, в паралелка за недвижими имоти.

На шега решава да се яви на тест за прием в колеж в Кеймбридж. След дни  получава съобщение, че е допуснат до изпита за влизане в колежа CATS Cambridge College. Издържал ги успешно и сега е на прага да учи в мечтаното място.

За жалост, хубавите новини спират дотук, тъй като таксата за обучението в този колеж е непосилна за семейството на осмокласника. Заради отличния си успех той получава отстъпка. Останалите пари обаче са в размер на около 35 000 паунда. Първата вноска трябва да се плати до 30 юни, а тя е на стойност 5600 паунда.

Разказвам ви за Марсело на фона на всички кавги между българи и цигани от последните седмици. Защото очевидно има и изключения. Съществува и „добрият пример”. Има и „добри цигани”.

Четете, за да се убедите.

***

Честито! Приет си в колеж в Кеймбридж - разкажи защо реши да кандидатстваш там, как те приеха?

Благодаря! Всичко започна буквално на игра. Попаднах на реклама в Интернет, свързана с кандидатстване в чужбина. Поинтересувах се, явих се на тестовете по английски и по математика. Издържах ги успешно и ми съобщиха, че съм приет в колежа. Това беше една от най-хубавите новини в живота ми.

Сбъдната мечта значи?

Да, така е. Винаги съм мечтал за нещо такова, да постигна нещо повече.

Доколкото разбрах обаче таксата за обучението там е голяма...

Да, таксата е много висока, това са пари, с които аз и моето семейство не разполагаме.

Разкажи за семейството си, какво работят родителите ти, имаш ли братя и сестри...

Ние сме едно обикновено ромско семейство. Баща ми е строител, майка ми е безработна в момента, преди години работеше в една шивашка фирма. Имам двама братя на 9 и 13 години. Като цяло доходите ни са много ниски, но по някакъв начин се справяме да живеем ..

Ако не намерите тази сума, какво ще правиш?

Ще продължа да уча, да се развивам, да се боря, няма да се откажа...

Това е една голяма стъпка. Оставам в България, след време пак ще пробвам...

С какво искаш да се занимаваш, как си се представяш след 15 години, например?

Честно казано аз съм малко объркан тийнейджър и не съм решил сто процента с какво точно като професия искам да се занимавам. Но имам друга важна цел - искам да мога да помагам. Един ден да имам своя фондация или организация, чрез която да бъда в помощ на хора в нужда. Иска ми се да помагам на ромите да се интегрират по-добре, да учат. Искам да се опитам да ги... преобразя. Да мога да бъда един добър пример и един ден да живеем добре и наравно с другите етноси и да не сме подценявани.

Преди мечтаех да живея и уча в чужбина, в последно време виждам какво се случва тук спрямо нас - ромите и ми се иска сега да уча в чужбина, и след това да се върна тук, да мога да приложа наученото.

Ти срамуваш ли се, че си от цигански произход?

Изобщо, горд съм. Искам да покажа, че това, че съм ром не променя нещата. Аз също съм човек и мога. Трябва да се знае, че и ромите можем, не да бъдем подценявани постоянно.

Добре де - могат, можете, но защо случаи като твоя са толкова редки?

Образът, който ние ромите носим сами сме си го изградили и сега си плащаме за това. Иска ми се той да бъде преобразен и аз да помогна затова.

Знаеш, че за ромите все се говори колко са неграмотни, необразовани и прочее, ти си така да се каже „добрият пример” сред тях - какво те мотивира да учиш толкова, да полагаш усилия?

Мотивацията ми е свързана с мястото, в което съм израснал. Сами можете да се сетите, не искам да го определям точно като „гето”, но това си е истината. Хората тук не живеят, те мислят, че живеят, но просто съществуват. Виждам как живеят хората тук и си давам сметка, че аз не искам такъв живот и трябва да постигна нещо, с което и аз, и те да се гордеят.

Ако трябва да кажеш на циганите защо трябва да учат, да работят, да се стараят?

Ще им кажа, че образованието е най-важният фактор в живота. Без него сме една пустиня...

Не могат да направят нищо, освен да седят тук, в гетото. Много е важно да бъдеш уважаван и да живееш пълноценно. Животът не е само забавления, труден е и трябва да го осъзнаят, да се опитат да прогресират и да бъдат уважавани.

На няколко пъти казваш, че искаш да си уважаван...

Някакво пренебрежение ли чувстваш за това, че си от цигански произход?

Да, чувствал съм пренебрежение и съжалявам за това, полагам големи усилия, за да се докажа и да заслужа уважението, което търся. Иска ми се да бъдем уважавани граждани на България.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.