В България е така.

В България е така.
07-07-2015г.
25
Адриана Аврамова

Само преди дни МВР отпразнува 136г. от създаването си с шумно тържесто насред площад „Александър Невски”. Много комплименти и много похвали отнесоха родните полицаи и служители в МВР за работата си през годините.

Човек, ако гледа това тържество-парад на униформените, ще си каже, че в България наистина има полиция и тя си върши работата.

НО! Само няколко дни по-късно-вчера, в „Господари на ефира” беше излъчено видео, на което се вижда как  полицаи бият момиче и момче, след като под въздействие на алкохол отказали да покажат личните си карти.

Случката се разиграва в късните часове на нощта на централна улица в София. Видеото е заснето от очевидец- гражданин с „будна” съвест, решил да документира как няколко полицаи налагат и ритат младо момиче пред погледа на приятеля й, вместо да се притече на помощ. Но така сме си ние.

Донякъде разбирам човека, скрит с камерата зад прозореца. Ако се беше намесил може би също щеше да свърши  пребит на земята. Ако беше звъннал на 112, щеше да дойде още полиция и кой знае - може би още потенциални биячи.

Ето какво излиза от цялата история - момиче и момче са употребили алкохол, карат се на улицата, идва полиция, иска им личните картите, момичето се дърпа, наричат я „пикла”, тя се ядосва. Разменят се обидни думи, момчето изяжда няколко шамара, хванат от двама полицаи, да не би да вземе да избяга, а момичето, младото момиче, бива влачено по улицата, удряно и ритано. Вещите й са разпилени на земята, тя се съпротивлява, вика, плаче, докато полицаите я вкарват насилствено в колата. Момчето крещи „пуснете я, вижте на какво я направихте, момиче е ..”, но това сякаш още повече надъхва чичковците в униформи да покажат колко са велики, пребивайки момичето.

Интересно ми е каква ще е версията за случилото се на полицията и в частност -полицаите, които налагат младежите. Може би ще кажат, че момичето е било толкова опърничево, че без ритници и въргаляне по земята, просто не е имало начин да я вкарат в колата...

Макар че аз тайно подозирам, че на униформените полицаи от клипа им доставя жестоко удоволствие да бият 50 килограмово девойче на възрастта на дъщерите им.

В България е така.

Днес директорът на СДВР съобщи, че е назначил дисциплинарна проверка след разпространеното видео.

Оказва се, че случката се е разиграла в края на 2014 година, едва ли не - това е стара история.

Защо будният гражданин чак сега разпространява видеото - не знаем. Защо случаят е потулен - може само да... гадаем.

Полицаите от видеото били установени, сигурно ще бъдат наказани за поведението си с някое предупреждение за уволнение.

Днес слушах разни коментари по темата, че не бивало да се обобщава работата на полицията заради този единичен случаи. МВР-то ни било страхотно.

Да. Страхотно е, когато охранява депутатите и, когато е по протестите. Видяхме ги все пак. Но, когато се бори с пияна девойка на 20-на години нещо не може да се справи.

Всъщност, ако това беше единичен случай, може би коментарите, че не трябва да се обобщава биха били уместни. Все пак, със сигурност има и някой и друг свестен полицай. Надявам се да е така.

Но само ще ви припомня, че отдавна не е „новост” в България органите на реда да нарушават правомощията си, нанасяйки удари върху граждани, които сами се сещате - няма как да се защитят, особено, ако са жени.

Нужна е съвсем бърза проверка в Гугъл, за да видите колко точно такива случаи има през последните години, станали обществено достояние, защото потърпевшите са събрали сили да говорят пред медии и прочее. Останалите, станали жертва на полицейски тормоз или обиди просто тихо и кротко си мълчат, преглътнали унижението, за „да не стане още по-зле”.

Хайде, няма да ви разказвам  подробно и за случаи в Студентски град, където полицаи спират момичетата за проверка късно през нощта и ги карат да „духат”, ама не в дрегера, ако не искат да нощуват в ареста... Real story.

В България е така. Не се впечатлявайте.

Ние просто никога няма да бъдем нормална страна. С нормални граждани. И нормална полиция.

Пътят на унижението и самоунищожението е дълъг. Е, при нас почти сме го извървяли докрая - бием се, бият ни, няма кой да се притече на помощ, само има кой да заснеме как ви рита полицията. Е, и това е нещо...

И внимавайте, защото родната полиция отдавна не ни пази. Тя ни гази, псува, бие и рита.

Така е в България.

 

Видеото с побоя, е тук:

(http://gospodari.com/%D1%88%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%89%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D1%80%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B1%D1%80%D1%83%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82-video82482.html)

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.