НОВА "СОЦИОЛОГИЧЕСКА" ИЗМАМА, ДОКОГА?

НОВА
17-07-2015г.
92
акад. Петър Иванов

Тези дни някой си Никола (Николов) публикува данни от странно социологическо "изследване" на някаква си агенция "Барометър". Това е второ нейно изследване за последните двадесетина дена. Такава честота (активност) не е известна в световната социологическа практика.

Първо, справката показва, че в Република България няма регистрирана социологическа агенция с име "Барометър", както е информацията в сайта на Новини бг, следователно публикуваните от нейно име данни са измама, и то на широк кръг от хора, което представлява състав на НК, и прокуратурата трябва да се самосезира на база на публикациите в медиите.

Второ, изборът на изследваните 5 града (там навсякъде управляват кметове на ГЕРБ) показва ясно политическа поръчка, направена от една управлявана дълги години от агент на ДС фалшива и продажна партийка. Тази партийка и този агент имат натрапчивото и даже налудно желание да наложат свой кмет в Русе. Техен кандидат вече 4 пъти поред безнадеждно губи в кметската надпревара, изхарчвайки луди пари на данъкоплатците и на русенски олигарси, сега твърдоглаво пак се гласи за избори, провиждайки цопване в кацата с мед. Искат свой кмет и в Пловдив (там пък техният кандидат преди ги изостави по най-скандален начин, сега ще му отмъщават като излъгана любовница). Искат свой кмет във Велико Търново и т.н.

Говори се за доста голяма щедрост на партийката (10 000 лв. на изследване) от многомилионната партийна субсидия.

Трето, "изследването" преди 2-3 седмици бе обявено хем като представително и хем като телефонно, което, както знаят всички студенти по обществени науки, си е пълна и перфектна глупост, която може да се роди само в складове на "Търговия на едро" или в болни мозъци на потомствени комунисти-аналфабети, израстнали в откраднати къщи.

Четвърто, в предишното тъпо изследване се твърдеше, че в Русе близо 99% от всички русенци (изследването било уж представително), значи близо 140 000 души, не били доволни от... детските градини, като "социолозите" забравят, че само малка част от тези хора имат отношение към тези заведения, а другите няма как да са доволни или недоволни от нещо, което никак не ги засяга. Там се твърдеше още, че 25% от русенците установили "злоупотреби", а сега, 20 дена по-късно, тези 25% станаха 53%, толкова били хората, на които им бил искан рушвет (рушветът е злоупотреба). Такава социологическа динамика не е известна никъде в света за цялата история на социологията.

Пето, сегашното смешно и жалко изследване имало за цел да установи "отношението на обществото към нивата на корупция" (?!), значи на цялото общество в България, но проучва само 5 от всичките 5 600 селища у нас. Кои са и какви са тези нива на корупция - това въобще не става ясно.

Шесто, изследването констатирало, че най-корумпираният град в България бил... Русе, русенци били повече от два пъти по-корумпирани от софиянци. Между другото Русе по официални данни е град с най-ниска престъпност в България, а София - с най-висока. Като имаме предвид, че корупцията е престъпление, вижда се ярко необяснимо противоречие.

Много корумпирани били и пловдивчаните. На какви обективни емпирични данни се базират тези изводи, никой не казва. Остава съмнението, че това е просто глуповат селски черен предизборен пиар, целящ да дискредитира получили заслужено обществено доверие кметове на ПП ГЕРБ в тези градове.

Най-малко корумпирани в България били софиянци. Как може да се определят подобни общонационални класации при "изследване" само в 5 града, не е ясно.

Седмо, не знам колко трябва да си тъп, за да не съобразиш, че ако на 53% от русенци им искат рушвет, а на 29% не им искат, остават едни 8%, които "висят", значи те нито са им искали рушвет, нито не са им искали. Какво правим сега, тези абсурдни хора са близо 11 000 души?

Осмо, според сегашното "изследване", 40% от русенците считали, че корупцията се увеличавала, а 20% считали, че намалявала. Излиза, че останалите 40% не виждат нито увеличение, нито намаляване, тогава какво виждат те, какви "нива на корупция" са пред очите им?

Девето, в Пловдив нещата са още по-смешни и извеяни: там на 25% от пловдивчаните им бил искан подкуп, а на 35% не им бил искан, но тогава остават цели 40% (към 200-250 000 души), на които нито им е бил искан подкуп, нито не им е бил искан. Това са имагинерни персони, извън реалността, нещо като тъпо фентъзи за малоумни.

Десето, всяко социологическо изследване задължително трябва да оповести кой е точно субектът на изследването, кой го провежда, кой е ръководителят на изследването, кои са участниците в него, кой го финансира, какъв е произходът на финансиращите изследването суми, кой е обектът на изследването, кой е предметът му, каква е извадката, по какви методики се работи, да покаже при поискване съответната документация, протоколи и т.н. Всичко това липсва във въпросното „изследване”, което даже претендира за национално изследване, тъй като то било установявало "отношението на обществото". Значи става дума за измама с национални мащаби, вероятно родена в кръчмарска обстановка от замъгления разум на някой патологичен мераклия за кмет.

акад. Петър Иванов

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.