Сбогом на туристите! Или как да спасиш Черноморието с реклами...

Сбогом на туристите! Или как да спасиш Черноморието с реклами...
17-07-2015г.
40
Костадин Костов

Правителството смятало да спаси отлива на туристи от българското Черноморие с реклама за 2 млн. лева.

Явно отчаяната стъпка е предприета, след като от година на година посетителите на родните плажове намаляват прогресивно.

На вчерашното си заседание кабинетът взе решение за отпускане на парите, които ще дойдат от съкращаване на разходите по програмата за подобряване на регулациите в туристическия бранш.

От правителството аргументират това решение с необходимостта за представянето на България на 11 международни туристически изложения до края на 2015 г., „за популяризирането на възможностите за културно-исторически туризъм в страната и развитието на регионалния маркетинг”.

Според данни на Националния статистически институт (НСИ) е регистриран спад от 11.3% на чуждите туристи у нас, пише offnews. Bg

Защо обаче се стигна дотук?

Естествено бетонът е основната причина.

Нито един човек не отива на почивка, за да се наслаждава на разкопки, зидове и ровове, които са обградили родното Черноморие...

Отиваш да пиеш кафе и около теб се тресе скеле и гневни майстори псуват. Вечеряш и се задушаваш от праха, който те обгръща и не ти дава да дишаш. Печеш се невъзмутимо на плажа и някой чука в съседство на теб.

Може би проблемът на родното Черноморие не е рекламата. Проблемът е, че всеки гледа на теб като на банкноти.

Правителството трябва да осъзнае, че проблемът може би не са туристите, а всички, които управляват и гласуват решенията за тези ремонти, строежи и прочие. Защото човек не отива „на море”, за да се наслаждава на строежи.

Другият проблем е отношението по родните хотели и заведения.

Там, ако не си чужденец и не оставяш огромни бакшиши - то ти не си човек. Менюта на английски, ужасно отношение щом чуят българска реч, намръщени физиономии.

Е, след като изгонихте туристите, сега сте на път да изгоните и българите, решили да прекарат мизерните си 5 дни отпуска в България.

Преди години рекламните кампании за Черноморието включвали красиви плажове, усмихнати млади хора и забавление. Сега са дискотеки, гъмжащи от пияни хора, такива, които умират от фалшив алкохол и наркотици.

Коя майка би изпратила детето си в подобна страна и коя двойка би се върнала на подобно място?

Докато се инвестира в необмислена реклама - никой няма да дойде. Докато не се оправи средата и обслужването, нищо няма да се промени. А дотогава - туристите ще идват по един път и повече няма да се връщат, просто, защото има други места, които наистина предлагат почивка. Уединено място, където да се забавляваш и с удоволствие да си дадеш парите.

И така – сбогом на туристите! Те си тръгват, правителството инвестира, а ние плащаме.

Хубаво лято! 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.