Бюрокрация, мързел и некадърност по варненски

Бюрокрация, мързел и некадърност по варненски
21-07-2015г.
54
Костадин Костадинов

От 4 години съм общински съветник и съм се нагледал на какви ли не безумия и глупости в общинската администрация на Варна. Мислех, че съм видял всичко.

Е, оказа се че съм грешал, при това за пореден път.

Преди около две седмици ме потърси човек от Аспарухово, чиято къща се намира в непосредствена близост до канала на ул. „Моряшка”. Този канал беше един от двата, които предизвикаха огромното наводнение преди година в квартала. Къщата на човека е била буквално залята при бедствието, а след него се оказва, че скатът на канала е свлечен буквално с два метра и сградата е заплашена от поддаване на основите.

Нещо повече - заради свличането на земята в канала са оголени комуникационни и ВиК кабели и тръби, които буквално висят във въздуха.

На всичкото отгоре е заплашен и мостът, по който се преминава през канала. Въпреки шумно огласените „резултати” от „възстановяването” на Аспарухово след наводнението, каналът обаче си остава недокоснат. Човекът решава, че няма смисъл да чака ново наводнение да му срути къщата и след като общината престъпно бездейства започва сам да си укрепва брега. Тук обаче се наместват бдителните органи на строителния надзор. Въпреки, че в Аспарухово има стотици незаконни цигански постройки, те решават, че тази подпорна стеничка е най-сериозният проблем на квартала.

В резултат е съставен акт, гражданинът е глобен, като му е заповядано да срути сам полуукрепения бряг.

 Тук вече отчаяният човек ме потърси и аз организирах среща с кмета на района. След срещата ни на 10 юли него, главния инженер и още една служителка в общината беше направен оглед на мястото. След кратко съвещание те взеха решение и посъветваха човека да подаде заявление в деловодството на общината, с което да поиска становище относно по-нататъшните действия. Уточнено е, че при всички положения ще трябва да се направи проект за подпорна стена. Заявлението е подадено на мига - гражданинът не иска да се бави и иска да си свърши работата максимално бързо.

В общината обаче не мислят така.

Докато чака отговор, човекът си намира и адвокат, който да го представлява. Адвокатът се свързва с конструктор, който пожелава да се уточни какво точно ще проектира - проект, който включва геоложко становище, тахиметрия и хонорар за конструктор КТК или само конструктивно становище по чл. 147, ал. 2 от ЗУТ с указание как да се изпълни подпорната стена. В случая говорим за втория вариант, тъй като стената е по-ниска от 2 м и само около 5 м дълга. За да разбере все пак какво точно следва да се направи, адвокатът разговаря с главиня инженер на района, който го уверява, че ще бъде отговорено писмено до края на седмицата, т. е. до 17 юли.

Отговор обаче няма и до днес.

Адвокатът ме потърси и аз го посъветвах да провери в общината.

Оказало се, че тази седмица инженерът щял да отсъства... Е?

Искам да питам едно нещо - ако утре, недай си боже, падне нов дъжд и къщата на човека се срути, защото престъпната община не само, че не си е свършила работата, а и пречи на хората да се оправят сами, кой ще е виновен тогава?

При предишното наводнение, въпреки заключенията на комисията за разследване на причините за бедствието, се направи всичко възможно, за да се обвинят военните, ВиК дружеството, големият дъжд, глобалното затопляне, Ел Ниньо и всеки друг, само не и общината.

Ами сега? Кой ще е виновен? Кой?

Не на последно място - знаете ли колко ще струва изготвянето на този проект според изискванията на общината? Около 750 лв, докато самото построяване на стената ще струва около 700 лв. Подпорна стена от итонгови блокчета ли ще се строи, или атомна централа? Е?

Кажете ми - идиоти, мързели или некадърни бюрократи управляват Варна? Или всичко накуп?

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.