Да ти запорират пенсията...

Да ти запорират пенсията...
04-08-2015г.
21
Костадин Костов

Нали знаете, че в България няма пенсии, а има помощи.

Един човек работи 40 години, че и повече и накрая получа мизерни стотинки, сякаш хвърлени от някой балкон, а държавата нарича това месечна пенсия. Всяка година хиляди българи се пенсионират и се изправят пред невъзможността  да преживяват с тези мизерни стотинки. Много от тях се опитват да си намерят работа, докато са още по-млади и могат да работят, но поредният абсурд в държавата на абсурдите е това, че в България има дискриминация на възрастта и е невъзможно да си намериш работа след като станеш на 40. Така идва един хубав ден и ти няма как да си плащаш сметките. Спират ти тока, телефона. След това спираш да плащаш вода и парно, и разни съдебни институции те търсят. Идват изпълнители в дома ти. Тропат, тряскат… викат ти и те питат защо не си платил. И най-големият абсурд е…че накрая ти запорират пенсията.

Да, типично за България.

Според БЛИЦ, пенсиите на почти 6000 български пенсионери са били запорирани.

В България има закон, според който не можеш да запорираш пенсия, но от друга страна има закон, който защитава банкова тайна.

Поредното недоразумение в една държава на недоразуменията.

Така накрая се получава, че реално дори и малките стотинки, които взимаш са ти задържани заради топлофикация. Или Софийска вода…или някоя друга малка институцийка.

Законът все пак дава някаква защита на пенсионерите с борчовете. Това стана с решение на Върховния касационен съд, според което доходът от пенсия е несеквестируем до размера на минималната работна заплата, която от 1 юли скочи от 360 на 380 лева. Каква точно част от пенсията може да бъде запорирана, зависи и от размера на дохода на пенсионера, както и от факта дали има деца, които все още издържа.

Въпреки това от НОИ признават, че разпоредбата, която защитава възрастните хора с ниски доходи не винаги е била спазвана. Причината е съществуващата банкова тайна. Съдебните изпълнители налагат запор върху сметките, без да знаят, че в тях се превеждат пенсиите.

Какво да прави един пенсионер в България със запорирана пенсия?

Явно да живее…но как?

Може би никой не може да отговори на този въпрос.

Едно е сигурно обаче - в България всичко е възможно. Всеки ден хиляди хора се възползват от една умираща държава: крадат от нея, от хората в нея, от хората, които са я напуснали, от тези, които не са имали късмета да я напуснат. От всеки, който иска да се бори. И от тези, които нямат тази сила. И същите тези хора не търпят запори върху сметките си. Други обаче, просто понеже реално няма как да покриват задълженията си веднага са намирани. Хиляди по-големи престъпници са на свобода и никой не е могъл да ги намери, за да им даде поне една условна присъда. Но бабата, която дължи 1000 лв на Топлофикация е намерена, осъдена и е дори със запорирана сметка.

Явно в България не можеш да имаш дори достойни старини. Ужасите продължават всеки ден. И никой не може да ти помогне.

А и дори да се опита, може би ще запорират и нещо негово!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.