FUCK Bulgaria…

FUCK Bulgaria…
11-08-2015г.
196
Ева Истаткова

Има такава общност във Фейсбук.

Там, където ще ви затворят профила, ако примерно пуснете снимка по цици и зърна.

Там, където има „стриктни правила” за етичност, според които вече се искат лични документи, за да си докажете самоличността.

Пак там, едни македонци, объркани от пропагандата, в която явно са израснали, поругават България. Това поругаване има 645 лайка. Засега.

Ще кажете – малко са. Какво са 645 идиота?

Но не е малко.

И един „к*р” написан върху българското знаме, не е малко.

А в тази „общност” има точно такава снимка – националният ни флаг и надпис „к*р за българи”. Само че там няма звездичка вместо „у”-то...

В САЩ биха затворили всеки, който посегне на национална светиня, каквато е  флагът.

В Русия ме е страх да си помисля какво ще ти направят – сигурно ще са ти намерили айпи адресът, от който качваш обидния колаж, още преди да си завършил изречението...

Но, ние, ние някак сме тихи и тъжни пред това присвояване. Историческо присвояване на идентичността.

И тук не става дума да се бием с македонците, които претендират да са отделна нация и, които са написали в същата тази общност, естестено, че Гоце Делчев си е абсолютно техен.

Не.

Става дума, че в тази новоизлюпила се държава, има хора, които влагат енергия в това да ни мразят и да убедят други в правотата на омразата си.

През това време ние сами мразим себе си.

Роим се, народът ни се рони като трохи стар хляб. И сме избрали разделението за своя природа. Говорим срещу себе си...докато има много други, които явно говорят лошо за нас с най-голямо удоволствие.

В тази „общност” – македонците са качили снимка на група циганета, които зяпат русо момиченце, което ги гледа стреснато и са написали – „България през 2050-та”. Разбирате ли...те се подиграват на демографския ни проблем и неспособността ни да се справим с етническите въпроси от последните години.

В тази общност има колаж, според който българите са благодарни на македонците, че им дали...АЗБУКАТА.

И пак там, има колаж, в който снимка на български цар е преправена с лицето на циганин без зъби и е написано „аз съм цар на българите”...

И още – на снимка от наш протест, на която двама души държат плакат с трикольора, на който пише „гербът ни е лъв, а живеем като мишки”, македонците са написали – „ни герб имате, а дека сте мишки, мишки сте”.

Има и колаж със среден пръст под знамето ни и надпис „Поздрав от македонците”.

НО, какво значение има, какво има там? Тази ФБ общност днес я има, утре като я рипортнем дружно, няма да я има.

Ясна е македонската комплексарщина.

Важното е ние какво ще свършим с някои истини...

Като тази с ниската раждаемост на българчета...

Като тази, че докато други градят самочувствие от българската история, всяко ново поколение у нас я познава все по-малко...

Като тази, че, докато се пилеем по света да гледаме чужди дядовци и да мием чужди чинии, тук няма кой да работи, защото нацията остарява, а пенсиите са обидно ниски.

Като тази истина, че патротизмът и националното самочувствие се изродиха в лексиката на маргинални групи или псевдо-националисти, които избраха „България” за свой рекламен слоган.

И като тази, че, докато едни македонци пишат „фак България” и търсят съмишленици във Фейсбук, дали българите правим страница „Love Bulgaria”...

Оставете дори страницата...

Ние въобще можем ли да кажем честно, че обичаме България?

Най-много да се скараме за образа на Левски или да се тупаме в гърдите временно след нечия спортна победа...

А на другия ден от сутринта, обичайното – псувни, омерзение и мечти за емиграция *.

Ама обичането, нали знаете какво е – обещаваш го и в добро, и в зло...

А не го оставяш на малцинствата.

*Пак в сайта Lentata.com, текстът със заглавие „Емигрирайте, докато сте млади” има над 100 000 лайка...

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.