В БЪЛГАРИЯ - ДИВА ПЕЩЕРНА НЕСПРАВЕДЛИВОСТ

В БЪЛГАРИЯ - ДИВА ПЕЩЕРНА НЕСПРАВЕДЛИВОСТ
14-08-2015г.
70
акад. Петър Иванов

Дива пещерна несправедливост вилнее у нас от десетилетия.

Тя е наследник от тоталитарното време, през което комунистическата номенклатура бяха "правоимащи" и ползваха всички блага на социализма и капитализма, а останалите простосмъртни бяха бедна "правонямаща", сбирщина от работници, селяни и интелигенция.

Днес тази несправедливост е най-голямата на Балканите, най-голямата в Европа. Тя се разрои в безброй форми, които отвреме-навреме стават обект на медиен интерес у нас, особено преди избори. Както стана тези дни, когато почти всички медии лицемерно се възмутиха от разликата в нарастването на средната работна заплата в привилегированата София и малтретираната и забравена от Бога североизточна провинция. Тази разлика е 32 пъти; в София нарастването е 129 лева, а в Силистра само 4 лева. Заплатите на софиянци не само са по-големи от заплатите на останалите български граждани (според НСИ средната годишна заплата на софиянец е 12 850 лв., а във Видин, например, е 6 195 лв., два пъти по-малка), но и нарастват многократно по-бързо.

Разбрахме, че един софиянец на държавна работа получавал месечно по 100 000 лв. от бюджета, т.е от данъкоплатците, което е 263 пъти повече от сегашната минимална работна заплата, получавана от около 1 милион българи нестоличани.

Това е социална несправедливост в бюджетната сфера, която не съществува никъде в света.

Можем да говорим и за инвестиционна несправедливост. Някои райони и градове (София, Бургас, Правец и др.) са облагодетелствани, към тях се насоват много повече пари. В София чуждестранните преки инвестиции са около 12 милиарда евро годишно, в Силистра са 33 милиона евро, във Видин - 59 милиона. На глава от населението софиянци получават 32 пъти повече европейски пари от силистренци и 14 пъти повече от жителите на Видин. В Бургас инвестициите са 2,4 милиарда евро, а в морската ни уж столица Варна са само 1,4 милиарда евро; разликата е 71% повече в полза на толерирания от властта Бургас.

София като огромна помпа изсмуква младото и активно българско население. Засмукването е с годишен дебит 25-30 000 души. Само след няколко десетилетия в България половината българско население ще е в столицата, а цялата останала територия, без няколко големи градове, ще бъде обезлюдена или населена с етноси, придошли у нас от други континенти - цигани, турци, араби, африканци и др. Етническите българи ще са малцинство в собствената си държава. Ще настъпят геополитически промени в полза на съседна държава.

Ясно се виждат перспективите и резултатите от етническа несправедливост, насочена срещу хората с български произход. У нас има и огромна по мащаби възрастова дискриминация, възрастова несправедливост, несправедливост по отношение на възрастови пластове. Същото годишно нарастване на доходите на софиянците в активна работоспособна възраст в размер 129 лв. е точно 64 (!) пъти по-голямо от увеличението за същия период с 2 лв. на пенсиите на стотици хиляди стари хора-пенсионери.

Възрастова несправедливост има и спрямо младите хора на България. Реалната младежка безработица у нас е най-високата в Европа, много над 30%. Налице е и въпиюща джендърна несправедливост. Жените у нас са малтретирани жестоко в сферата на заплащането на техния труд. Средната пенсия на жените е 270 лв, а на мъжете е 384 лв. Това прави чудовищна за европейска държава разлика от 42%.

В областта на здравеопазването несправедливостта е с трагични измерения. В София смъртността и детската смъртност (съответно 11,5 промила и 4,7 промила) са много по-ниски, докато във всички останали региони на страната хората умират много по-масово. В Перник ежегодно на всеки 1 000 души умират 18,4 души, във Видин умират близо два пъти повече хора в сравнение със София – 21,1 души на всеки 1 000 души. Разликата в коефициентите на детска смъртност са направо ужасяващи – 24,7 починали на всеки 1 000 живородени момченца в Шуменския край (това е близо 6 пъти по-голяма детска смъртност в сравнение със София) и 28,0 починали на всеки 1 000 живородени момиченца във Видинския регион (близо 7 пъти повече в сравнение със столицата).

Многото форми на несправедливост убиват България. Тя затова е световен шампион по намаляване и изчезване на населението. Отношението и действията на гражданското общество и на властта трябва да бъдат други.

проф. Петър Иванов, Демографски институт

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.