ПЕТТЕ ВЕЧНИ ТЕМИ В ПОП-ФОЛКА EVER

ПЕТТЕ ВЕЧНИ ТЕМИ В ПОП-ФОЛКА EVER
17-08-2015г.
35
Гост-автор

Лято е. Въздишаш тежко на плажа, докато мачкаш кутийката от поредната бира, а зад теб от барчето бичи оборотна певица. На голям екран се виждат пищните ѝ форми и, ако мъжът ти продължава да ги зяпа, чака го сигурен развод. В един момент обаче, в разгара на ревността си, се заслушваш в текста на песента, която върви. После още една песен. И още една, и още една. И изведнъж започваш да си задаваш въпроси и да намираш отговора защо сме такива аджеба, каквито сме.

Защото човек е това, което мисли. И пее.

Оказва се, че в хитовите песни на нашите момичета се пее за… изневери, бивши и настоящи жени и мъже. Красота и романтика няма, те не се харчат, изглежда. После се чудим защо нямаме здрави бракове и момичетата по нощните локали били евтини като гевреци за 20 ст’инки.

Ето ви кратък хумористичен разбор на посланията в жанра с палавите ритми, в който добре, че е майтапът… та да си кажем истината.

1. ОНАЗИ ДРУГАТА, НОВАТА – колко е жалка, жестоко проста, ниска класа, аматьорка, нещастница, еднодневка/еднонощка, ревнив боклук, нек'во заразно зло, а аз колко съм добра!, но ти нямаш вкус и ме замени. Абе, прав ти път! Но затова сега ще ви разкажа играта и на двамата, и ще ви отмъстя по женски, ще ви напсувам и ще ви покажа колко по-добра съм всъщност! Мхм! Но не забравяй, че ти ще ме търсиш, запомни го! (Въъъййй, настръхнах от туй, чуйек!) И, когато поискаш да се върнеш при мен, ще ти кажа, че и ти си мухльо, глупак и неудачник, че не ставаш и отпадаш (или пък просто ти ще си звъниш, звъниш, звъниш... ако ще да звъниш, 'щото аз ще ти давам на заето и няма да ти вдигам, разбра лиии), а онази другата ще я пратя смело да пасе кравите на село, 'щото аз не съм коя да е, не съм и не съм родена за сълзи, мхм!
 

2. ТВОЯТА БИВША – продължение на номер 1. Тук показваме, че бившата жена е кучка и гоУЕм дзвер, който, само, ако реши, може да вгорчи живота на стария си мъж и на новата му овца. Обикновено се влиза в описващи характера детайли – бившата е дива, неконтролируема, невъзпитана, доста често има и психически отклонения (например в песента на Преслава „Лудата дойде“) и е свръхревнива. Ама, скъпа, щом са те заменили, значи, не си била стока, аха. Ааа, освен това се подчертава, че бившата вече е чисто нова, живее по мъжки, демек гле'а си кефа, забива си тоя и оня, вече няма сълзи, 'сичко е песен, така че бившият да я гледа и да завижда, да СЕ ОПРАВЯ сам и да не забравя, че такава друга няма, нИ е лъжа!
 

3. СЕКС – по всяко време, за час, за ден, за цяла нощ, на всяко място; падат дрехи – рокли, бельо (по презумпция лирическите героини не носят гащи – слушай сА – ако не ти харесва, оплачи се на ваш'те... или, както ми беше казал на мен един пишман музикален човек – на арменския поп), задръжки, чупи се, къса се, блъска се. Прави впечатление, че текстовете на жените изпълнителки върху тази тема са далеч по-хард от излиянията на мъжете в същата стилистика. Със смяната на социалните роли и жените обърнаха неусетно почти табелата на тихата си смиреност, типична за поезията на Блага Димитрова. Да речемЕ.


4. МЪЖЪТ ДНЕС – интерпретативен подход на 3-та точка с елементи на разсъждение и разширено допълнение. Говори се за някакъв ХаПсИлЮтен БГ мачо, задължително възхваляван и рекламиран, който е толкова издръжлив, че цели 5 минути е във вихъра си! Прави скандали, удря по масата, груб е, невъзпитан, целият му стил е „ела мЪ виШ“, възпяват се мускулите и другите му атрибути – коли, странични жени, общи бройки и т.н.; обича да парадира с парите, които изкарва знайно или незнайно как. За любов не се говори. Тя се прави, ама това той не го може, затова таз' част я пропускаме, пък и туй нИ сЪ 'арчи на пазара на песни. За любов да си пее Веско Маринов, мда.


5. ЖИВЕЕ МИ СЕ – петък вечер, енергото пак са пратили сметка, „Мтел“ – и те, тяхната… кожа!, животът е достатъчно шибан, няма работа и кинти (затуй и „свежо месо“ няма…), затова дай да скъсаме синджира. Градът работи за мен, в нощните клубове си похарчвам последните стотинки, но важното е да се чувствам вървежен пич, нищо, че дойдох с метрото; ще хвърлям, чупя, блъскам и късам подобно на описанието в 3-та точка, а ако забърша и нещо чуждо, добре дошло. Аз съм парти животно, може да съм мъж или жена, а може и да съм... от третия пол, кой мА знай. Другият „разклон“ на темата: жени, зарязани от бившите си или зарязали бившите си, са излезли да се отърсят от депресията, в която ще изпаднат без „мъжа на живота си“.

Житейско верую: който не ни харесва, няма вкус, но светът е пълен с мъже, така че... да влиза следващият и сИпи!

АВТОР: Йордан Гергов

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.