Варна фалстарт

Варна фалстарт
17-08-2015г.
10
Костадин Костадинов

Едно хубаво нещо имаме във Варна и вие го оплювате.

На такъв коментар се натъкнах под статия, в която авторът обясняваше защо напоследък всички видове празници, чествания и селски сборове са се обърнали на най-грозни политически пропаганди от страна на управляващите.

Прочее, ставаше дума за новия фонтан на Варна. Колко тъжно.

Излиза, че във Варна има само един хубав фонтан и нищо друго.

По-трагичното обаче е следното...

В съпътстващия празника на Варна управленски пиар присъстваше и едно специално приложение на вестниците „Труд” и „24 часа”, в което се обясняваше надълго и нашироко колко цъфнала и вързала е напоследък бившата морска столица.

Нямало вече проблем с местата в детските градини. Да, защото раждаемостта ни е на път да умре - за последните 5 години е паднала от 7000 на 5400, а само за първото полугодие на тази година спадът е повече от 10%. Ако така продължават нещата, в края на 2015 г. родените в града ще са под 5000 и хептен няма да имаме проблем.

Били ремонтирани основно 8 булеварда. Че не са ремонтирани целите 8 булеварда, а само в отделни сектори, това го вижда всеки варненец. Но, че са ремонтирани на цена от 48 лв кв. м. асфалт, това малко хора го знаят.

За сравнение - в съседния град Аксаково, който само един баир го дели от Варна, цената на асфалта е 19 лв. Но какво пък, в името на предизборния ремонт общината тегли заем от 42 млн лв, който ще изплащат и внуците ни. А и явно аксаковци не ги разбират схемите за крадене, за разлика от нашите управляващи.

Варна станала европейска младежка столица. Ех, сещам се за казармата. Който се проявеше с нещо в службата, го награждаваха с отпуск. За другите оставаше снимка с бойното знаме и похвала пред строя. Та и нашата работа така - като не станахме европейска столица на културата, получихме утешителната и нищо незначеща „титла”.

Били получени близо 100 нови автобуса и тролейбуса. Само че те влязоха в почти фалиралото общинско предприятие „Градски транспорт”, което от половин година се мъчи да изтегли заем, за да не умре. Като гаранция за заема вече се обсъжда залагането на същите тези автобуси и тролейбуси. Нещо повече - по проекта, по който бяха получени автобусите, трябваше да се ремонтират и булевардите. Само че заради лошото управление на проекта от некадърните варненски управленци това не се случи и какво стана след това?

Точно така, тегли се заем, това стана. Онзи същият от 42 млн лв.

Било ремонтирано историческото ядро на Морската градина. Мама му стара, аз нали съм си момче от краен квартал, като бях малък никога родителите ми не са ми казвали, че ще ме водят в историческото ядро. Водеха ме просто в Морската градина. А, ако има ядро и то е историческо, другото какво е - модерна периферия? Провинция на градината?

Не знам, но ако под ремонт се разбира изливането на тонове бетон за изграждането на една детска площадка и преасфалтиране на няколко алеи, значи много сме го закъсали. Градината е парк, а в парка хората отиват заради дърветата и зеленината. А тях през последните години никой не ги е поглеждал - градината замяза на гора, и то на закелевяла гора. Такива ми ти работи.

Пиарското приложение се наричаше „Варна рестарт”, но повече би му прилягало „Варна фалстарт”.

Градът ни се превърна в нетен износител на емигранти, с най-голяма младежка безработица, с най-голям спад на раждаемостта, с умиращ и емигриращ бизнес, с намаляващи приходи и бурно растящи дългове.

Сегашните управляващи убиват Варна.

Не, извинявайте, те убиват България, и ние няма как да сме изключение.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.