Мира Радева – Биг Брадър е просто забавление, никой не иска задълбочен анализ!

Мира Радева – Биг Брадър е просто забавление, никой не иска задълбочен анализ!
19-08-2015г.
75
Каролина Касабова

Мира Радева – социоложка и бивш участник в Биг Брадър сподели впечатленията си от началото на новото издание на шоуто. Специално за Lentata.com тя анализира явлението „Големия брат“ и как то се отразява и на участниците, и на зрителите му.

Теза 1 - Хората вътре са представителна извадка на българското общество.

Не е нужно да са представителна извадка, защото предаването няма подобна претенция. Аз самата през годините съм се отнасяла с професионално любопитство към това предаване и съм го гледала, но смятам, че то не трябва да се натоварва с повече смисли, отколкото реално има. В крайна сметка, става дума за шоу, забавление, игра и да се правят генерални изводи не е правилно. От друга страна, е нормално  да си правим изводи за това накъде вървим и какво се случва с обществото ни, докато наблюдаваме тези хора. Аз самата го правех и като зрител, и като участник там.

Исках да стигна по-далеч, имах даже желание да напиша книга, но просто разбрах, че никой не се интересува от по-задълбочен анализ. И зрителите, и продуцентите се интересуват от моментното забавление, така че генерални изводи не могат да се направят.

Теза 2 - Образите на участниците са достоверни и е възможно да бъдеш себе си вътре в шоуто.

Всеки е себе си, неизбежно е. Няма как да не си себе си! Във визитките участниците се показват по начина, по който искат хората да ги възприемат, демонстрират образа, към който те самите се залепват. Вътре обаче е неизбежно да бъдеш себе си, заради предизвикателствата и психологическите манипулации, на които неизбежно са подложени, от една страна от самите съквартиранти, от друга – от самото шоу и продуцентите. Но - хората показват същността си. Друг е въпросът, че шоуто няма претенция за изчерпателност и има една цел – да забавлява. Показател за това е рейтингът – ако има рейтинг, значи предаването си е изпълнило функциите.

Теза 3 – Целта на провокациите. Един от участниците, Пламен, каза във визитката си, че мрази цигани и гейове, и ако има гей вътре, щял да му „скъса главата“. В къщата обаче има момиче от ромски произход и момче хомосексуалист...

Това е шоу, което разчита на сблъсъците на характери. Самите продуценти подбират такъв тип персонажи, за да се случва нещо в шоуто. В живота ние търсим спокойствие, но в такъв тип програми искат да предизвикат нашите емоции, затова трябва да има конфликт. Те са заложени по смисъл вътре. У нас има много хора като Пламен, даже съвсем симпатични и прилични хора споделят хомофобски нагласи и негативно отношение към циганите. Обикновено, когато някой мъж изразява крайно хомофобско мнение, аз му казвам „Внимавай, защото това се нарича „хомосексуална паника“.

Теза 4 - Кристиян бе избран да вземе решение дали да унищожи багажа на всички останали, за да спаси своя. Той епревърнат в черната овца на шоуто.

Това всъщност е най-бързият начин да превърнеш някого в герой. Самото шоу е базирано на емоционална връзка на публиката с участниците и именно привързаността може да те накара да гледаш и да пускаш смс-и. Това е вид мелодрама, в която конфликтите са силно търсени. Кристиян тръгна изключително скандално и си въобразява, че така ще стане интересен, но може да стане и обратното – от предишните сезони видяхме, че най-арогантните и груби участници понякога печелят, но понякога напускат много бързо. Кристиян постъпи глупаво, защото може би един от 10 души би направил такъв рязък ход – да унищожиш багажа на всички, за да им натриеш носовете, без дори да ги познаваш. Естествената човешка реакция е конформистка, а именно да не се противопоставяш на обществото, защото знаеш, че по този начин губиш всичко. Ние живеем в общност, а в къщата общността има огромно значение, защото има две неща, които управляват поведението ти – Биг Брадър и общността. С този ход той настрои всички срещу себе си. Така той сам се превърна в лош герой.

Теза 5 - Интересът на зрителите към такъв тип предаване се дължи на нуждата от модели на поведение.

Много съм мислела върху този живот. Ние, хората, сме социални същества и имаме нужда от модели на поведение. За нас е важно да наблюдаваме поведението на другите хора. Много интелектуалци се дистанцират от такъв тип предавания и смятат, че е по-добре да гледаш филм или да прочетеш книга. Със сигурност естетическото удоволствие от книга или филм е по-голямо, но на практика те ни дават същото, защото отново ни показват модели на поведение. Само че това, което четем или гледаме, е през погледа на един човек, докато Биг Брадър е продукт, изграден през очите на всички участници. Дори да се опиташ да разбереш как един човек е взел някое решение, както и да го разглеждаш, накрая ще се окаже, че то е колективно – от една страна на продуцентите, а от друга – на участниците. Големият брат е онова, което ние заедно сътворяваме в живота. Много често ние търсим общ виновник и казваме „Държавата“ – това е смешно, защото държавата сме ние.  Другата причина е, че търсим решения на собствените си проблеми, наблюдавайки чуждите. За по-младите е любопитно и когато има любовни истории, защото могат да наблюдават целия любовен механизъм на живо. За по-възрастните пък това си е сериал. За някои е повод да кажат „Леле, накъде отива това общество, пропадаме!“. Аз обаче не искам да критикувам, защото така напускам позицията си на социолог. Причините за интереса са много, но най-вече, защото предаването е лесно смилаемо, чак понякога се ядосвам. Понякога се стига до елементаризация, характерна за телевизията като цяло. България е на едно от първите места по гледане на телевизия в Европа.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.