Евгений Дайнов: „Политическата клика не е по-силна от народа”!

Евгений Дайнов: „Политическата клика не е по-силна от народа”!
22-08-2015г.
14
Любен Спасов

Евгений Дайнов е един от най-уважаваните политолози в държавата. Освевн това е доцент и професор по политически науки в НБУ, главен редактор на списание „The Insider“ от 1993 и директор на Центъра за социални практики в София. Специално за читателите на Lentata.com той даде коментар по въпроса за референдума и разразилото се недоволство след решението на политиците ни.

„Партиите в парламента бяха решили да покажат на президента Плевнелиев, че той не е толкова силен и важен, колкото си мисли. Причината за това е, защото той се оформи като представител на хорското недоволство във властта и естествено други части на властта, които не искат никакви промени му показаха, че, когато искат могат да му „направят мечка“. В общи линии това се случи с референдума. Естествено и хората се включиха със своето мнение – те в социланите мрежи са активни, по-активни от средното. Има смели изказвания и те естествено няма да са доволни от това бягство от елементарното упражнение да питаш хората от време на време какво искат да правиш. Но пък това показва още затварянето на политическата клика, която управлява и отново се отваря пропаст между обществото и кликата, както беше по времето на Орешарски. Лошото обаче е, че тази ситуация става все по-опасна, защото кликата мислят, че са по-силни от нас и почват да ни навират носа в някакви подобни ситуации. Но трябва да запомним – кликата не е по-силна от народа. Те непрекъснато забравят това.“

Запитан какво мисли за включването на Слави Трифонов след разразилото се недоволство и неговите 7 точки, проф. Дайнов заяви:

„Аз простотии по телевизиите не гледам! Нямам никаква представа за какво говорите. Дълбоко не ме интересува какво правят разни палячовци!”

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.