Мира Добрева: Биг Брадър е низост, пошлост и простотия? Отива ни!

Мира Добрева: Биг Брадър е низост, пошлост и простотия? Отива ни!
28-08-2015г.
175
Гост-автор

Малък крайбрежен ресторант.

Много хора, всякакви. Пържена риба цвърчи навред и наливна бира се лее в зажаднели гърла. Потен сервитьор, когото страхливо питам, може ли малко хляб, нервно отговаря: „Сигурно може”. Не смея да извися тон, нито да вдигна глава. Не съм сред свои. Сред морски съм. И не смея да попитам има ли зехтин - знам, че ще се изтълкува като претенция и префърцуненост.

Сервитьорите по нашето окаяно Черноморие са особена порода хора - най-често намусени и сякаш войнствено отмъстителни за това, че сервират точно на сънародниците си. 
Но не за тях ми е думата. А за хората от съседните маси. Най-често с шорти, потници и посивели джапанки чувам едните до мен възбудено да обсъждат някаква „у-ни-кааал-на” песен на Галена, въпреки че Галена на живо и без грим грам не била уникална - оня ден я видели в мола да купува някакви бижута и осъзнавала, че е толкова грозна, че не си свалила черните очила. (Мило момиче - не те познавам и никак не харесвам „творчеството” ти, но съм те виждала на живо и си супер красива мацка, още повече без грим!)
Друга една, с кукуригу и черно под ноктите, от съседната маса обяснява с пискливо безсрамие и без грам притеснение, че може и да пречи някому с крякането си, поредния епизод на „Биг Брадър”. С нестихващ ентусиазъм и шум продължи да твърди убедено кой ще остане до края в шоуто и кого ще изгонят. На „Тая със силикона” и „оная циганката” обърна подробно внимание. 
Друг един, съвсем наблизо, докато жена му дъвчеше, а той отпиваше от мазна чаша нещо като ракия, псуваше някой, който го бил ядосал, щот му признал, че си бърка в гъза. Жена му кимаше разбиращо и обсъждаха нещо за някакви лайна. 
Не си доядох сафрида. Не си изпих Stella-та. Не дочаках хората, които чаках. Взех си колелото и бавно подкарах нанякъде.

Искаше ми се да не съм на българското Черноморие.

И ми се искаше да Ви питам, наистина ли смятате, че Биг Брадър е низост, пошлост и простотия? Ма идеален си е, да знаете! 
И-де-а-лен! 
И много ни отива. 
Не на България. 
На това, което остана като народ.

Мира Добрева, Фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.