Циганска работа. И наглост.

Циганска работа. И наглост.
01-09-2015г.
39
Ангел Джамбазки

Иди ми – дойди ми.

Вчера изтече срока, в който циганите-обитатели на незаконните коптори в т.нар. квартал Кремиковци, община Гърмен, трябваше да отговорят на предложението на община Гърмен за настаняване на т.нар.“потенциално уязвими лица“ в общински жилища или доброволно да премахнат незаконно построените от тях коптори.

Припомням накратко някой от основните факти от тази вече безкрайна сага.

В квартал Кремиковци още преди години безспорно са установени от ДНСК повече от 130 незаконни постройки. Издадени са напълно законни и валидни заповеди за премахването им, като са спазени всички законови изисквания и процедури.

Копторите са построени са от цигани-пришълци, доведени и незаконно регистрирани от предишния кмет на Гърмен, Ахмед Башев, от ДПС.

Някои от тях имат адресна регистрация „извън регулация“. Целта на регистрацията е една и е ясна. Осигуряването на гласовете на циганите-пришълци.

След протестите на местните българи, и християни и мюсюлмани, общината задейства процедури по премахването на незаконните постройки. Бяха премахнати четири коптора в катуна.

Незабавно се задействаха грантовите правозащитници, които „сезираха“ Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Тамошните чиновници-бюрократи, които нямат никаква идея къде е Гърмен, камо ли как живеят местните хора под гнета на етническата битова престъпност, издадоха препоръка премахването на незаконните постройки да бъде преустановено, докато не бъдат предложени общински жилища на т.нар. „потенциално уязвими лица“.

Малка, но важна подробност е, че не съм нито чул, нито прочел същият ЕСПЧ да се произнесе с подобна мярка срещу френските общински власти, които ударно събарят с багери и жандармерия цигански катуни. Не съм нито чул, нито прочел лицемерите от всички грантови „комитети“, „общества“ и „фондации“ да „сезират“ ЕСПЧ по повод на тези действия на френските власти.

Както и да е, община Гърмен започна да търси варианти. Първият вариант за настаняване бе в сградите на закритите здравни служби в няколко села в община Гърмен. Този вариант бе скандално провален от общинските съветници от ДПС, под контрола на Башев. Целта е кристално ясна и възмутително скандална. Копторите в Кремиковци да бъдат запазени, за да бъдат осигурени гласовете им за новата кандидатура на Башев.

Откъм грантовия човекозащитен фронт – тишина. Ясно защо.

Общината направи ново предложение – намери етаж от къща, намери апартаменти и ги предложи на т.нар. „потенциално застрашени лица“. Местни българи предложиха свои имоти, само и само да бъдат спазени и наглите и лицемерни изисквания на ЕСПЧ и процедурата да бъде удължена.

И какво се случи? Ами циганите отказаха направените им предложения.

Изненадани? Аз не.

Сега общината обмисля нова отсрочка до края на септември. Тази отсрочка е безмислена. Нищо няма да промени.

Копторите трябва да бъдат разрушени.       

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.