Актуално
Видовден настъпи за ЦСКА

Цветелин Петков | 14/09/2015

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

В казармата има една приказка - всяка заповед е предпоследна (поради липсата на организация от страна на военните).

За голямо съжаление, това е общоприета практика, не само там, а и във всички останали обществени сфери у нас.

Като отявлени „армейци“ от ръководството на футболния клуб ЦСКА стриктно спазват „устава“ и не остават по-назад от униформените си колеги.

Огромните задължения на ЦСКА, за които писаха дори и медиите зад океана, не са се натрупали от самосебе си за няколко месеца.

Въпреки това, всевъзможни институции продължаваха да пълнят „спуканата хазна“ на ЦСКА, без да помислят кога и как биха си получили парите, доверявайки се на „чистосърдечната“ усмивка на Лупи.

Сега „червените“ надигат вой до небесата, но колко български отбори биха достигнали до умопомрачителните задължения на ЦСКА, които са един Бог знае, колко точно.

А колко компромиса направи БФС за „червенте“ с риск, дори да загуби сосбтвения си лиценз и да останем без национален отбор в официалните турнири на ФИФА и УЕФА?

 Явно проблемите се решават с няколко камъка по сградата на футболния съюз.

Че в него има десетки некомпетентни личности, които се страхуват да спазват собствените си правила, не буди съмнение в никого.

Но в момента е модерно да съдиш ЦСКА и правораздавателната система да е на твоя страна, дори, без да преглежда особено много документи, защото е излишно.

За всички е ясно, че ЦСКА не плаща и дължи неустойки и на чистачките си, които са възпрепятсвани да потърсят правата си, единствено заради ниските си заплати. „Каквато попара си надробиш обаче, такава ще сърбаш“.

Много колеги върли цесекари, се надпреварват в последно време да вадят подобни казуси и спорни ситуации, за да хвърлят вината на „синьото“ БФС, което прави компромиси за всички други, но не и за ЦСКА.

Ами чудесно тогава, за да бъдем добри самаряни и да не затрием историята на най-титулования си клуб, нека да променим законодателството си и да помолим УЕФА и ФИФА, да издадат специален декрет, с който да освободят „армейците“ от всякакви задължения и светът да продължи да се върти.

Но ЦСКА не е най-значимият проблем на планетата. Фалирали са и много по-големи клубове от ЦСКА и тепърва ще фалират.

Най-актуален е примерът с Глазгоу Рейнджърс, но там казусът е малко по-различен и няма да се спирам на него, поради специфичното законодателство на Острова, което в България всеки си тълкува, така, както му се иска.

Да не забравяме, че преди години фалира и Фиорентина. Това обаче не попречи на флорентици да създат напълно ново дружество, което да започне от най-долните дивизии на Италия и отново да се върне на „голямата сцена“.

Защо това да не се случи и с ЦСКА?

 „Армейците“ щяха да преживеят своя катарзис и да се върнат по-силни от всяко, без непрестанното напрежение от всекидневните загубени дела и нови задължения. Но да не забравяме, че ЦСКА е „икона“ за българския футбол и всеки „месия“, който се появи да спаси любимия на милиони привърженици тим, ще бъде канонизиран за „светец“. Именно в това иска да се превърне Гриша Ганчев, който дава повече пари на адвокатите си, за да търсят вратички в закона, отколкото за оздравяване на дружеството, което върви към предизвестена смърт.

Какви ли не фокуси опита да направи ловчанлията, за да спечели „червените“ фенове, а забрави да картотекира футболистите си във В група.

Босът бе готов да затрие 20-годишната си „рожба“ Литекс и да прати ловешките привърженици в небитието, само и само да се окичи с лаврови венци.

Ганчев не се посвени да изгони и Васил Божков, който най-добре от всички знае как да ръководи качествено клуба. След като бившият борец толкова много иска да управлява ЦСКА, защо не се запита - какво ще последва, след като ФИФА си отвори очите и реши да сложи край на тази пародия.

Положението му в момента е от „3 стола на земята“.

Нито обединението с Литекс се получи, нито вариантът с лиценза на дублиращия отбор проработи, а сега и мисията В група е на път да се превърне в невъзможна. Още по-трагичното е, че колкото и да бавят старта на Обласните групи по всяка вероятност евентуално новосформирано дружество, носещо името ЦСКА, няма да съумее да стартира и там.

Така цялата документация и всички хвърлени досега пари отново ще отидат на вятъра, вместо да изкарат един спокоен и заслужен сезон на село, след което да се върнат в цивилизацията с високо вдигната глава, а не да бъдат в постоянна неизвестност , „утре в коя група ще бъдем“.

Сподвижниците на „червените“ не пропуснаха и да се спрат на мноежството скандални обединения и преструктурирания през годините. Изключително ми е интересно, защо нямаше толкова много шум, когато БФС позволи комичните обединявания между Велбъжд с Локомотив(Пд), митологизирано завинаги от „жълточерните“ фенове, Олимпик (Тетевен) и Берое, Хебър и Искър и темподобни.

Намесен беше и Лудогорец, който видите ли незаконно се бил преструктурирал през 2010 година.

Вярно е, че недоверието на хората е съсредоточено най-вече към силните на деня, но искам да попитам „добронамерено“ настроените към Лудогорец, колеги, които изобщо не са наясно с казуса, защо не говореха за това, когато Лудогорец беше анонимно отборче в Б група, а за съществуването на Разград 2000 изобщо дори не са и предполагали.

Обединение между два разградски клуба имаше и през 1998-1999 година, когато тим под името Антибиотик-Лудогорец се подвизаваше в единната Б група, но тогава скромното разградско отборче не пречеше на никого, а и наредбите на БФС позволяваха безпроблемното обединение между два клуба от една административна област.

Какъв е проблемът на ЦСКА?

Може би, че не могат да намерят богат и глупав чичко, който да плати за марката им, но и да поеме всичките им задължения, за да запазят традициите си. Законът е категоричен, плащаш и за активите и за пасивите, в противен случай се създава ново дружество, което не може да си служи със славната история на клуба.

Това, разбира се, по никакъв начин няма да попречи на феновете да го припознаят за пълноправен наследник на любимия си клуб, но титлите които притежава фалиралото дружество, не би трябвало да влизат във витрината на новия клуб. Господа „армейци“, покажете малко достойнство присъщо за пагоните ви и приемете факта, че се превърнахте в „българския Титаник“, който едва ли някой е предполагал, че може да потъне.

„Там, където е текло пак ще тече“, но за да „възкръснете“ от пепелта, първо трябва да приемете загубата и да не повтаряте същите грешки.

 Други статии от този авторКоментари