Die Welt разказва: Как 750 евро направиха датския премиер сириец...

Die Welt разказва: Как 750 евро направиха датския премиер сириец...
20-09-2015г.
27
Гост-автор

40 часа и 750 евро осигуриха на холандския журналист Харалд Доорнбос паспорт на сириец.

Случаят доби голяма популярност в страната му, след като въпросният разследващ си изготви документ за самоличност, предоставяйки снимка на министър-председателя.

Още по телефона „документът“ бил поръчaн за изготвяне. Доорнбос трябвало само да изпрати снимка и име на новата си самоличност. Той избрал типичното източно име „Рамадан, Малек“ и изпратил снимка на премиерa. По стандартната процедура Доорнбос получил снимка на готовия документ по „Уатсап“ – за последна проверка преди получването. След общо 40 часа фалшификатът бил в ръцете му.

„Единственото, което ще ви  потрябва за новата самоличност, е номерът на някого от фалшификаторите и около 750 евро“, пише Доорнбос в доклада си пред „Nieuwe Revu“.

Граничните власти в Европа също потвърждават съществуването на пазар за фалшиви паспорти.

Още в началото на месеца граничните полицаи в Турция предупредиха, че има опити за навлизане на бежанци в Европа с фалшиви документи за самоличност. „Много хора си набавят фалшивите документи в Турция, защото знаят, че тогава достъпът им до Европа ще бъде подсигурен.“ .

На немската граница също наскоро бе открит пакет, съдържащ както истински, така и фалшиви лични документи.

Отсяването на хората в бедствие от лъже-бежанците обаче не затруднява само европейските власти.

Според Доорнбос самите сирийци трудно биха различили имитаторите помежду си заради различните регионални диалекти на сирийския език.

В действителност грубият акцент може да се окаже просто различен диалект.

Източник: www.diewelt.de

Превод: Марина Илиева 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.