Кой как разбира родната независимост?

Кой как разбира родната независимост?
24-09-2015г.
23
Гост-автор

На връх честването на националната ни независимост, представител на генералния консул на Руската федерация в град Русе Владимир Александрович Климанов си позволи недопустима провокация с българската държавност в деня, в който честваме 107 години от обявяване на Независимостта.

Това видя и написа русенски сайт. Руският дипломат е бил на честването на Независимостта сред официалните гости в старата столица Велико Търново.

При тържественото поднасяне на венци и цветя на паметника на историческия хълм Царевец, той безцеремонно е нарушил държавния протокол на България. Турил венеца си върху венеца, пратен от Росен Плевнелиев, пък това бил президентския венец и като такъв трябвало да е най отгоре и отпред.

То че си е така, така е.

Актът на руския председател си е дело на мужик неук и безпардонен, но ми е чудно тоталното отсъствие на държавни мъже и пълната липса на интерес от тяхна страна.

Не му ли е работата на главнокомандващия да приема паради, а не да праща Цецка Цачева.

Чудно ми е как не са възбуди нито една ни столична, ни регионална медия по въпроса за липсващите знаци на държавността, като спуснати трикольори върху фасадите на държавните институции.

Сал едно знаме се вееше на балкона на барон Гендович от ляво на Народния театър и нищо не издаваше особения повод, който се предполага да ни прави горди българи.

То суверенитет да празнуваме в тези времена на волно придвижване на бежански цунамита си е цинизъм а и скоро по моему ще обявят понятието Суверенитет за политически некоректно. Но друга ми е мисълта.

Къде са съдниците за държавния протокол и по-важно за наличието на държавничество при пълното му отсъствие в ден, който подозирам ще бъде заличен от календара на националните празници, както впрочем едно по едно изчезват от учебниците по история събитията, които формират представа за чест, дълг и мъжество.

Обяснимо.

Тези качества са неудобни, пречат на интеграцията и блокират евроатлантизма, който трябва да нахлуе във всяка гръд. А захлупването на президентския венец с руския си е постъпка груба и осъдителна без съмнение.

Въпросът е дали с цвете или друго яче не ни захлупва друга братоубийствена любов.Онази която ни праща мисионери, които да учат децата ни на родната ни история ама по техния прочит. Същите които разполагат танкове, за да ни пазят и са протоколно учтиви, и се церемонят що се касае до намеса във вътрешните ни дела.

Всички присъстващи на церемонията са били смутени и скандализирани от недопустимото поведение на руския дипломат – продължава сайтът.

Никой не се възмути от невъзмутимото отсъствие на първите в държавата.

Но така е, нуждаем се от преразглеждане на датите за официални празници, както каза един професор. Тази била спорна и не дотам съществена.

Какво ли биха казали онези хиляди дето за тоя суверенитет са падали с „Да живее България“ на уста в окопите?

Бедни ми , бедни народе залюлян в люлката на пореден унес.

Автор: Соня Момчилова

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.