Свободата да избираш във фермата на ББ*

Свободата да избираш във фермата на ББ*
26-09-2015г.
29
Гост-автор

Гледам по телевизията американска психоложка,специалист в работата с проблемни деца и експерт по демократично възпитание (както се самоопределя) дава пример, как да предотвратите нелепия избор на детето си.

Скривате желания от него чифт обувки и му оставяте други два да си избере.

Тоест, избор отново има, няма вариант да ви изложи и да ви скъса нервите. Всичките тези безценни съвети обилно гарнирани с ослепителни усмивки и активна жестикулация в стил- всичко, което знам ще Ви е единствено от полза. Подходът очевидно работи и при въдворяване на равноправни отношения с политическите партньори, като прехвърлям събитията от най-новата ни история, но най-хубавото е, че започваме и ние нещо да прихващаме от цивилизованите методи за постигане на целите. Например, при предлагането на телевизионно съдържание. Искаш интересна телевизия? Ето ти две!

С идентични олигофренски до шок и ужас формати, но много подходящи за оглаждане на мозъчната кора. Надпреварват да се хвалят с уникалността на находките си телевизиите досущ като политически партии на кметски избори.

Във Фермата и под зоркото око на Биг брадър – едно и също!

Едни хора подражават на други известни хора или са себе си, както неспирно твърдят от екрана, а на теб ти се реве с глас, че поне малко не щат да се напънат да са нещо по-така. Обаче викат, зрителят го иска!

Размахват пипълметрични данни – милиони, седят и не мърдат с часове от телевизора. Така мерят, че нерядко по двайсет и пет часа разни хора, включени на машинка за мерене на зрителския интерес не мърдат от дивана пред телевизора. Всяка телевизия е с размазващ рейтинг и брой зрители и персонална агенция за отчитане на гледаемостта.

От Меркурий ли слизат извънземни да гласуват, от отвъдното призраци недогледали любимото си шоу ли щракат дистанционните, закачени към умните машинки, с автобуси от Турция ли ги карат?

Не е по силите на електоралната еуглена да прозре. Публиката го иска, викат корпорациите а ние се храним с реклама. За нас публиката е единствен критерий! Избирателят също! Щом хората ни избират, значи сме я заслужили таз власт! Гледаш окото, горкото пързаля се по силикона на плътските релефи, на речта и визуалните атрибути на парафернелията и си викаш, ми то така е, ако искаш високо изкуство - ходи в операта. За класна политика – чети Държавата на Платон. Размислих се по темата по хубав повод. Като изключим нарастващите рейтинги на телевизионните формати, преди дни ГЕРБ в лицето на председателя Цветанов подписа с медиите споразумение срещу речта на омразата. Инициатори са дванайсет медийни неправителствени организации. Само кратка литературно музикална програма с чавдарчета ми липсваше, иначе духът беше напълно в традицията на утвърдените ценности на политиците, отраснали с филии с мас.

Да се чуди човек за каква омраза може да тръгне разговор изобщо, като нито има къде, нито остана някой дет да не обича ГЕРБ и да не вярва в силата и светлината на намеренията им, предхождащи поредния им властови щурм този път на местно ниво. И министрите, и кметовете, и службите, и телевизиите- най-после са единодушни – Той е! ГЕРБ е!

Плъзнаха и социолози, които свенливо, но категорично обявяват предизвестената победа на партията на Борисов. Всеки кмет от ГЕРБ!

Иначе разследване даже от Америка за България спонсорирано със сто процентова гаранция за обективност!…

Като надеждността на обувките, за които говореше психоложката с бели зъби от Щатите вчера...Индийски сериал не ами, Листопад осемнадесети сезон...

Социологията е ясна и безпристрастна наука. Тя мери. Каквото им е на сърцето на хората това им е и пред очите. И обратното.

Те телевизиите това много добре го знаят. Политиците също. Щом народът го иска, значи пак от същото! Да не стават грешки с избора! Две като две капки вода!Ама възможност за избор има ли? Има!

И да си изхвърлиш телевизора - пак няма да промениш нещата, защото се отчитат резултатите само на гласувалите с устройствата. Не маркираш ли интерес и от теб, не се интересуват. Досущ като на избори!

Демокрацията не можеш я спря. Хода на историята и прогреса също. Та така. Той суверенът си знае или Фермата, или Биг Брадър…А аз за едно друго от Оруел се сещам, онова за народа, който избира корумпирани и престъпници, и се опитвам да осмисля размера на бедствието, превърнало една цяла нация от жертви в съучастници.

И за трайните последствия от американското демократично възпитание, но си пускам телевизора и всичко е наред.

P.S. ББ – инициали на Биг Брадър, да не се бърка с името на премиера.

Автор: Соня Момчилова

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.