ДО ВЛАСТТА: АБЕ, ЩЕ ПОМОГНЕТЕ ЛИ НА УЧЕНИТЕ В РОЖЕН?

ДО ВЛАСТТА: АБЕ, ЩЕ ПОМОГНЕТЕ ЛИ НА УЧЕНИТЕ В РОЖЕН?
28-09-2015г.
15
Гост-автор

Абе, какво се случва с националната обсерватория в РОЖЕН?

Някой знае ли?

Абе, докога пари ще има за глупости, а за учените само остатъци? 

Защо в тази държава масово населението се интересува повече от олигофрените, излъчвани в предавания като Биг Брадър?

Защо държавата допуска най-голямата обсерватория в Южна Европа да бъде на ръба? При това за четвърти път!!

Абе, политяги срам нямате, бе!! Както всички знаем по света най-много се ценят учените и техните знания, но в България това не е важно. 

Тук е важен циркът в Парламента. Тук е важно да говорим глупости по националните телевизии. Тук е важен цинизмът, простотията, батките и живота на дебилните ни „звезди” и тяхното обкръжение. Както и да я опиша тази простотия, все няма да ми стигнат думите и погнусата!

Как да опишеш с думи факта, че ние може би сме единствената страна в света, в която на учените им се налага да мизерстват, но пък за нови държавни автомобили има пари. 

Жалко, но е факт, че за новите автомобили държавата похарчи 1,2 милиона лева, а не могат да се намерят някакви си 260 000 лева?!

Пари за всичко друго има, но за наука няма! Но защо са ни учени, като си имаме циркаджии в Парламента? Жалки сте, да знаете!

Като говорим за знание, знаете ли с какво се занимава Националната Астрономическа Обсерватория? Знаете ли какъв е приносът й в световен мащаб? Ако така удобно сте забравили, нека ви припомня!

Националната Астрономическа Обсерватория в Рожен е най-големият астрономически комплекс в Югоизточна Европа. Обсерваторията разполага с 3 телескопа, произведени в заводите Карл Цайс, Йена: 2-метров рефлектор – един от най-големите в Европа; 60-см Касегрен; 50/70- см Шмит телескоп и 15- см слънчев коронограф тип Лио, проектиран, конструиран и изработен изцяло в България.

Защо ни е нужна обсерваторията в Рожен ?

С телескопите на НАО се получават данни за различни астрономически обекти: тела от Слънчевата система (комети, планети, астероиди), звезди, мъглявини и галактики. Астрономи, студенти, докторанти и техните преподаватели използват цялата инфраструктура на Обсерваторията за научни изследвания и за обучение.

Какво правят българските учени с резултатите?

Резултатите от тези изследвания се публикуват в реномирани международни списания за професионална астрономия. По научни показатели в областта Физика и Астрономия България е на 43-то място в света от около 200 държави за периода 1996-2013 г., а само в подобласт Астрономия и Астрофизика е на 40-то място (съгласно Scimago Journal & Country Rank http://www.scimagojr.com/index.php). Това е резултат от високия професионализъм на българските астрономи и от наличието на добра астрономическа инфраструктура, каквато е НАО Рожен!

Но какво се случва в момента с обсерваторията и работещите там?

Директорът на обсерваторията Никола Петров сподели в репортаж на Нова, че пари няма за нищо. Едвам успяват да покрият дори сметките за ток и вода. Смятайте докъде стигат учените в България. Молят дарители да им помогнат със средства за спешни ремонти, ток, вода, заплати и нормални условия на труд. Това, което учените наричат „най-добрата“ стая с изтърбушена електрическа инсталация, паднала мазилка и стар червен радиатор, останал „на един крак“ от времето на социализма.

Както самия г- н Петров каза: „Има обсерватория – има проблем, няма обсерватория – няма проблем. Може би натам вървят нещата“, заключи тъжно директорът на астрономите. Той напомни, че останат ли без ток, няма как да работят. Освен това средства трябват и за консумативи на телескопите в най- голямата астрообсерватория в Югоизточна Европа.

Дълги години в България учените се опитват да бъдат на едно ниво с останалите си европейски и световни колеги и го правят въпреки липсата на финансиране, въпреки мизерните условия, които им предоставя нашата родина, въпреки липсата на заплати, въпреки всичко нашите учени са едни от най-добрите! Докога, обаче, тези хора, които представят България, чрез своите изследвания, ще бъдат принуждавани да пишат отворени писма, да се молят за милостинята на народа и институциите? 

Абе, не ви ли е срам, бе господа, управляващи, не ви ли е срам?

Абе, да ви кажа, вие срам нямате, но и вас скоро няма да ви има!

Докога ще прокуждаме учените от родината? Искаме държавата да просперира, но пък не инвестираме в кадри, а напротив ние ги гоним, но пък какво им пука на ония горе, нали си взимат каквото им се полага, пък другите кучета ги яли.

Какво направиха институциите, за да решат проблема ?

„Министерството на околната среда и водите предостави 150 000 лева на обсерваторията в Рожен. Договорът, с който ще бъде подпомогната дейността на Националната астрономическа обсерватория, ще бъде подписан до дни, съобщиха от ековедомството. Финансирането ще стане чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), чийто управителен съвет вече е взел решение.“ (Източник: mediapool.bg)

Отново стана ясно, че държавата абсолютно не се интересува от науката и развитието. Отново ставаме свидетели на глупостта на политиката, която водят нашите държавници.

Учените стартираха кампания за събиране на средства за продължаване на дейността им в сайта indiegogo. Досега са събрани повече от 3400 евро от необходимите 56 хиляди.

Ние като граждани на тази държава трябва да се гордеем с постиженията и приноса си към световната наука!

Затова ние от екипа на "Гласът на младите хора" апелираме към всеки един буден гражданин, към всеки един, за който науката представлява бъдещето, за всички които искат България да е сред водещите държави в сферата на астрономията, нека помогнем на учените в Рожен да получат това, от което имат нужда! Да получат надежда, ако щете, да получат шанс да работят. Нека дадем шанс на науката, защото тя е нашето утре!

Дарения за Националната Астрономическа Обсерватория – Рожен се приемат с благодарност на банковата сметка на обсерваторията:

Сосиете Женерал Експресбанк 4700 Смолян, бул. „България“ 56

IBAN: BG94TTBB94003120017759
BIC: TTBBBG22

Институт по Астрономия, НАО-Рожен

Моля, споделете!

Автор Веселин Диманов

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.