Трудностите на либералния дебат

Трудностите на либералния дебат
03-10-2015г.
29
Любен Дилов-син

Председателят на СЕМ, доцент Георги Лозанов сподели в социланата мрежа възгледите и за мигрантския проблем.

Последвалият дебат под неговия постинг, недвусмислено показва, че – очевидно,  колкото по-малки са пенсиите в едно общество, толкова по-голяма обществена ценност представлява самата пенсия. Изглежда пазарният механизъм на търсенето и предлагането не действа единствено в сферата на идеите, или поне не по тези географско-духовни ширини.

Ето мнението на Георги Лозанов:

“ За проблема с бежанците пак излезе виновен либерализмът в развитите демокрации (от ударите през 2001-а все е така). Каква би могла да бъде вината му – в това, че приема индивида (независимо кой), правата му и преди всичко правото му на живот за основна ценност. Забравихме ли, че неговото обратно са тоталитаризмите (фундаментализмите) с техните официални идеологии, превърнали индивидите в средство за постигане на утопическите си цели, в пушечно месо, в затворници, в заложници...

Трябва да е ясно, че днес битката не е между Християнството и Исляма, а между европейския либерализъм (често атеистичен) и ислямския фундаментализъм, като тук самият Ислям има малко общо – на негово място можеха да бъдат и са били какви ли не текстове (разкази) – на евангелистите, на Маркс, на Ницше, на когото ти падне (навярно и от „Малкият принц” става зловеща официална идеология).

Те не са мотив, а културно алиби за предкултурно насилие.

Бежанците (понятието само по себе си е либерално адресирано) са физически заплашени индивиди, решени да се спасят от тоталитарно насилие, подобно на тези, които се опитваха да избягат от комунистическия терор през Желязната завеса.

Въпросът е, че може би част (нищо чудно не малка) от останалите мигранти по границите ни днес да е цивилна армия на същия този ислямски фундаментализъм, пратена/тръгнала да превземе либерална Европа, да унищожи тъкмо либерализма й. И тогава единственият му шанс е да различи едните от другите, да прояви своето уникално достойнство – усета си за различност.”.

А ето и типичен  коментар, под мнението на Лозанов:

Gencho Petkov 660 Евро =1320 лева е разходът/месечно за мигрант, нарушител на държавната граница, респ. - човек, престъпил законите.

Фактът на пребиваването им свободно, без законово решение е законопрестъпление!

300 лева е пенсията, предварително плащана на държавата като осигуряване и нито лев повече.

Значи, ако един пенсионер само декларира, че е мигрант от Сирия, няма паспорт ще получава 4 пъти повече.

Законите или са едни за всички и се прилагат или не са закони, т.е., всички тези "закони" за правата им, дефинирани в законите са приложими, ако те не са нарушили закона!”.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.