Евита Перон, Пандора от телевизора и майките на нацията

Евита Перон, Пандора от телевизора и майките на нацията
20-10-2015г.
36
Соня Момчилова

Липсва и майка на нацията.

А един приятел от мрежата все се заканва във Фейсбук, все и се пуйчи, вика аз да я таковам тая нация, майка и да таковам и такива простотии. А то коя е майката на нацията? Бащите ясно!

Ако на успешните нации бащите са известни, то на злополучните все не е ясно, не е установено и ДНК експертиза не ги лови. Нещо като на червената шапчица баща и или на трите прасета. Просто не се споменава за него в приказките.

От друга страна, какви майки наспорило съвремието! Домакиня викат била кметицата на София. Грижовната и ръка си личала навсякъде. Петунии, Пауловнии, прочее бързорастящи и много ярки растителни видове красят столицата надлъж и нашир. Чу се, че и за кипариси, мимози и палми ще има бюджет през следващия мандат. И с руините - интелигентно и с естетична визия подхожда!

Хем подравнени с отвес и пресни тухли, оръфляците на историята, хем може нещо пасаж, базар за бельо и дребна търговийка да се развие между обновените декори на античните руини.

И паметниците ще бишне и ще прати усърдните труженички от Чистота да пометат, та да не остане и помен от резила на историята.

Паметник 1300 години България! Ми то си е лош вкус да се говори за възраст пред жени! Каква е файдата да се споменава за безнадеждно остарялата ни държавност, държава и нация. Миналото да спи под камък. Сега ни се живее!

То и история ли е като история? Робство и варварство. Хората от има-няма пет века коландрят държава - ма Дисниленд, Вегас – радост и щастие за всеки и равен шанс пред ротативките и блекджека!

Храмове на Ариман викат изтрещелите психари, мистици, ма то по-добре храмове от паметници, дето да ни стряскат и да ни сещат, че имаме нещо общо с началото на цивилизацията.

Да се върнем на майките. От предприемчивите бизнес дами, като грижовната стопанка Маринела Арабаджиева /как разхубави втръсналия ни до болка Кемпински, като изтреби вишните и патиците / до световните политици Бокова и Георгиева – само добро и красота!

Пак на Фандъкова да се върнем, че избори са се задали, греят ли сградите във все по-нетрадиционни окраски – греят! Свежо да ни е, ведро!

Няма да се посивим като парижани я или да оставим нещата на гола тухла, като тия консерви англичаните!

Българската домакиня е голяма работа! Въртокъщница!

Ето и Цецка Цачева да вземем, парламентът кога е бил с по-обновен автопарк и редовно ремонтиращи се кабинети за любимците на народа. Никога! Даже и кюфтетата в стола на парламента по-сочни не са били.

За министърките какво да говорим, където е пипнала женска ръка, лъснало като изпод кадифена ръкавица.

Магистралите на Лилето, може да се пукат, да се смъкват, да пропадат и нагъват като юфка, ма как да не ти стане мило и да не свърнеш в първото Хепи да удариш един кадаиф.

А човечността на Кунева? Съизмерима само с най-високите евроатлантически стандарти, само със сълзите на Паси пред знамето на НАТО! Защото бежанците са утрешните строители на глобалния свят в който няма граници и суверенитет! Няма предразсъдъци - отломки на угнетително минало.

Ако можеше, вицето до един щеше да впише мигрантите в кадровата ведомост на министерски съвет, ама няма таз власт.

Бокова, чета, че даже „Форбс” я признават за майка на световните ценности и нищо чудно да стане председател на ООН, та да занемее светът. Щот се е осъзнала жената, може да е от комунистическо коляно, но за нея „от отце и деца“ не важи! Тя е друга работа, модерна, презряла старото и упадъчното.

Кристалина и тя - пример за европейските нации! Като има да дава – дава! И първо за другите гледа да се намери. За своите - ако остане, но то не е възпитателно, та по-добре да се научим сами да ловим рибата, както е написано в писанието и в приказката за неволята. Полюшква ни майчиният скут на властта и, ако не е мъжественият баритон на генерала или бащинското фалцетче на Държавния глава да ни сепва от новините, направо – сън в лятна нощ!

От няколко дни си мисля, че е кармична тая самота на първите ни мъже. Трябва като в приказките, защото там е ключът към несполуките на народите и човеците казват психолозите, та да се намери една принцеса за нашите омагьосани принцове. Една дето не я е гнус от жаби и политици. И доживяхме, Господи!

Едно честно българско момиче, една телевизионна Пандора да ни сгрее сърцата. Луна, жената с псевдоним на Хеката, на женското небесно светило, от екрана да отправи смело и както подобава на българска жена /в стила на гореизброените/ предложение към генерала, министър председател, огнеборец. Гори я огън жената!

Като една Евита Перон съща е готова да застане в радост и мъка, в охолство и бедност, и докато смъртта ги раздели или Биг Брадър в най-лошия случай да застане до мъжа с главно М.

Така си мисля и ми бръмчи телевизорът. И донт край фор ми Аржентина!

 Оставам си в България и не ми хвалете Путин, Орбан и Обама. Меркел може. Но само след Кичка Бодурова, която има друг вид принос за добруването на нацията, но за него, следващия път.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.