Директна и индиректна абстиненция или...

Директна и индиректна абстиненция или...
25-10-2015г.
80
Соня Момчилова

Казвала съм го и докато не спрат да ми надуват главата разни ентусиасти, подкрепяни от чуждестранни формации ще продължа да го повтарям: не трябва да се гласува!

Пълна абстиненция му е майката! Пълно мълчание! Гробовно! Тишина като в крипта, като в главата на политик, внезапно забравил за сметки и схеми, глава от която са излетели клишетата, които следва да рецитира пред избиратели.

Ей това трябва да се случи в изборния ден, защото отдавна няма избор. Безалтернативно е като пазаруване в търговските вериги. Даже още по-отровно и отвратително, защото може и на вода, и туршия да караш, ама да станеш Иван Рилски не е лесно.

От фасадна към директна демокрация ни предлагат да скочим прогресивните сподвижници на най-работещата демокрация. Това, братя и сестри избиратели верва ли го някой? Мисли ли го възможно въобще? Не е ли само един тъп трик на тъпия цирк с тъпите афиши, от които се блещят все по-тъпи физиономии, които трябва да ни облъхват с благонадеждност и вяра в гражданския рай току след двайсет и пето число на месеца, току след поредните четири години на пълно нищо. Мисля, че това с жълтия знак дето си го закичиха като росен трендафил до ухото на профилните снимки във фейсбук разни напредничави умове не е нищо повече от пореден, надявам се, отчаян опит да ни размърдат задниците, защото умовете е безнадеждно. „Да на електронното гласуване и предложението на президента“ - ама аз нали и краставици да си поръчам по интернет, защото има вече такава услуга пак ще са същите – евростандартизирани ама за местния пазар.  Звучи хубаво с един лъвски, еволюционен скок, упражнявайки условния ни рефлекс на нас, тези дето не кълвем на кебапче и хоро на мегдана да встъпим в заветната директна демокрация.

Трик е ви казвам, последният дето преялия с ГМО и евросубсидии факир от евроцирка може да измисли с лоясалия си мозък.

Номерът е да си вдигнем задниците и както сме си порядъчно оглупели да се разходим до урните и вземем та пуснем и един гласец такъв, тъничък, като от нас да мине и за кмет, щот общински съветник и ползата от него не вярвам на някой да е ясна. Щот в града много ще си проличи, че хич не ни харесва шоуто, дето уж си го поръчваме сами.

 Ако не лъсне пълното безхаберие и неприсъственост на избирателите в изборния ден, ако се потули отвращението, демокрацията от фасадна, гнила, напудрена като мома за женене от Рибново ще се опери и възнесе в истинска изпедепцана, като брюкселска експертка  - директна демокрация! Само да подкрепим електронното гласуване и всичко ще заспи! И този път.

Как се подема този призив от мощния гръцки хор на Гаганици, Мирчевци и кротки майчински очи, които ни обещават мир, утеха и просперитет, излъскан от фотошоп и ухаещ на швейцарско спа.

Да, уважаеми братя и сестри избиратели. Осеян е пътят към заветната демокрация с чисти и светли намерения само дето пътуващият цирк се ояде и спря на едно място. Даже афишите му едни и същи. Клоуните му все по-маскирани, ма не разсмиват. И представлението, и него сме гледали, и ни е втръснало, и ни се гади ама няма пускане от салона. Платили сме си билетите, дето има една дума и ще траем. И да не идем на представление, то ще дойде при нас щот е демокрация и политиката е за всички и е дело на всеки. И всеки избира ама между един вид краставици, както стана по пазарите. Защото другите може да не са минали демократичната обработка и да не са безопасни за добруването на продавачите на краставици. Та така. Алъш-веришът с краставиците си го знаем. Краставичарите също. И Мирчо Кришан с номера на краставицата или алгоритъма на пълната публична убедителност също се върти по предизборни студия и билборди. Включи се и църквата! Аха да си помислим, че е изоставила миряните на прага на възкресението на гражданската воля и ето отец Силвестър призова всички честни християни да гласуват.

Ибо, ще се въздържим ли, Господи? Или ще се вържем на поредната оферта за бездарно театро. Ако наистина решим да се самосъхраним поне морално, ползите ще са най-малко две. Но само при положение, че масово отидем за гъби.

Първата, че ще се отчете пореден фрапиращ отказ на населението да се включва в „демократичните“ процеси и втората, производна и логична, този факт да разтревожи световната демократична общност, с която сме се сродили и чакаме да ни повлияе благоприятно.

Съмнявам се, разбира се, че ще се намеси европейската дипломатична и сдържана рода във вътрешните ни дела /прави го само когато пряко застрашим икономическите и интереси/. Ще потръпне гнусливо пък ще махне с ръка, все пак избори ще има и избрани също, и изненади ще липсват, което ще е и най-примиряващото, но сега се сещам и за трета полза.

Същата тази световна, напредничава общност да направи извода, че е време да обнови репертоара, ако и да държи толкова на актьорския състав, и него да преразгледа, защото инак публиката, която напира да ни смени и се бута на входа и на изхода на неугледния ни театър ще вземе мерки. А там, откъдето идват новите участници в демократичната ни действителност играят по едни други правила. Една друга публика са те и сериалите им /нали гледаме всеки ден вече по няколко пъти, по всички телевизии /и те други. А, ако развитата демокрация дето ни напътства и държи в коловоза на цивилизационния път не реагира, е това е най-голямата полза! Защото тогава и на най-дълбоко спящия ум следва да светне, че няма големи братя и сестри, нито приятели, а интересите и /на демократичната общност/ са взаимни само с една много малка част от населението на държвата-театър.

Затова абстиненция, дами и господа! Тя предхожда излекуването от вредни зависимости и привички. Малко назад към природата и за гъби в неделя! Може и някой объркан мигрант да упътим в гората, та да сме дваж по-полезни на глобалното дело! 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.