Референдумът – нужното оръжие на българина

Референдумът – нужното оръжие на българина
25-10-2015г.
23
Веселин Диманов

Референдумът е модерното оръжие на българина, което ние трябва да използваме като общество в борбата за една истинска демокрация.

Референдумът е основната форма на пряката демокрация. Чрез него народът може да осъществи държавна власт, а ние имаме крещяща нужда от това!  Организирането на един референдум дава сила на гражданите да изразят мнението си под формата на гласуване – пряко или тайно, като с това да наложат своята воля по-важен проблем за страната. Странно е, но повечето хора в България, не разбират защо е от изключителна важност този референдум.

Може би отговорът се крие в това, че демокрацията в България я има само на хартия, при това не каква да е, ами – тоалетна, с която за 26  години много партии и много политици си избърсаха задниците. 

Безкрайният преход някакси заличи представата на хората за демокрацията, за нейното значение и приложение. В България демокрацията се прилага и разбива по странен начин, клонящ към налагането на определен диктатор и неговото мнение. Един вид демокрацията се нуждае от ВОЖД, който да ни води и да ни показва правилната страна на нещата. Както сега, така и ако се върнем назад в годините, ще видим, че това е самата истина.

Демокрацията не може да се гради, когато е в ръцете на бившите комунисти и това трябва да се промени!

През всичките тези години на преход, в които бившите последователи на тоталитарното управление прилагат демокрацията в България, не правят нищо друго освен да налагат своето мнение над гражданското общество. Вината за това е изцяло наша, защото все пак ние не желаем да осъзнаем, че демокрацията означава – народовластие. Тя се определя като управлението на народа. В момента българинът е набутан в тесният ъгъл – беден, гладен, бос и гол. Без право на власт, без право на мнение!

Именно гореспоменатото ме кара да мисля, че ние сме  важна част от политическия живот само по време на избори, а през останалото време сме последна дупка на кавала.

Затова, ние имаме  нужда от оръжие, с което да се борим по-ефективно в желанието си да променим начина на управление и политиката, която водят нашите родни хубавци – политиците. Референдумът е едно от тях.  Ние имаме оръжие, което в бъдеще ще ни позволява да изразим желанието си политиката и управлението на България да се променят.

На политическия елит и неговите придворни не им трябват активни и образовани граждани, интересуващи се от случващото се в страната.

Гражданското общество е коректорът на властта. Благодарение на гражданското общество държавата може да се радва, че има движещо ядро, че властта има коректор, че хората искат да живеят и да се развиват именно в своята родна страна. Не е тайна, че родната управа, която удобно се е настанила на меките кресла по етажите на държавата, не желае да се организират референдуми в България. Това е така, защото те не са свикнали и не желаят да се вслушват в гласа на народа.  Те не искат да имат работещ коректор в лицето на гражданите.

Точно това е причината, поради която този референдум не  трябва да се проваля, като първия!

Провалянето на втория национален референдум би значило само едно – българите не са готови за истинска и пряка демокрация! Това обаче съвсем не е така, защото в България все още живеят образовани хора, желаещи промяна. Въпреки цензурата и липсата на свобода на слово, ние ще имаме шанс на 25.10.2015г. да изразим своето мнение по един важен въпрос за нас, живеещите в България, както и за тези, които са извън нея, а именно : „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?". И като се замисля, кога за последно имахме право да участваме в управлението и вземането на решение в тази държава?

Победата на този референдум ще изплаши родните дерибеи и ще накара повече хора да вярват, че могат да променят статуквото! Сега гласуваме за електронно гласуване, а утре ще го направим и за мажоритарни избори! Победата на този референдум е една малка крачка на гражданското общество по трънестия и осеян с дупки път на промяната! Промяна, която чакаме отдавна...

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.