Противници и поддръжници на референдума искат оставката на Президента

Противници и поддръжници на референдума искат оставката на Президента
25-10-2015г.
17
Лентата

Петър Волгин:

Росен Плевнелиев е вреден за демокрацията. Той и хората около него - грантаджии и соросоиди - компрометират всяка кауза, която докоснат с нефелните си ръчички. Преди две години те омаскариха понятието протест, превръщайки една автентична гражданска енергия в протестърска клоунада. После, когато съвсем логично тази бутафория се провали, Плевнелиев и компанията му решиха да я възродят с помощта на идеята за референдум. Разбира се, че на президентската групичка не й пукаше нито за електронното гласуване, нито за задължителното, нито за мажоритарния елемент. Просто трябваше да измислят нещо, с което да оправдаят удължаването на протестърската истерия и да увеличат  бройката на маащите гащи по улиците от 30 на 40.

В крайна сметка те не успяха да направят дори това, но успяха да отвратят доста хора от електронното гласуване.

Получи се така, че една нормална възможност за гласуване вече се възприема като лицемерен трик на едни бездарни управници да останат във властта.

Сигурен съм, че има и хора, които подкрепят Плевнелиев. Даже мога да ги изброя поименно. Като изброяването няма да отнеме кой-знае колко време.

Служителите в НПО-тата, стопанисвани от Иван Кръстев, може да са много гласовити, но не са особено много.

Сигурен съм също така, че евроатлантическите ни партньори също се радват на настоящия президент. Те вероятно не са и мечтали да намерят такава послушна марионетка, която ще изпълнява желанията им още преди те да са ясно артикулирани.

Мен вече ме е срам да слушам верноподаническите излияния на този човек, да съм свидетел на лакейския маниер, с който изпълнява указанията, идващи от  Вашингтон и Брюксел.

Убеден съм, че всички нормални българи ще въздъхнат с облекчение, когато Росен Плевнелив си подаде оставката.

*****

Мартин Карбовски:

Оставка за Плевнелиев

Този човек още един път доказа, че не е годен за лидер и за пореден път компрометира елементарната идея за демокрация.
След този така наречен и имитиран референдум ние загубихме един от лостовете на демокрацията и се отдалечихме от пряката демокрация и честността в политиката.

Президентът трябва да си отиде, защото:
Не можа да гарантира равнопоставеността на избора между референдума и местния вот.
Беше саботиран от партията, която го издигна.
Защото компрометира въобще референдумите оттук нататък.
Защото явно статуквото си бе поставило за цел електронно гласуване да няма и президентът Плевненилев от глупост или продажност (все тая) обслужи тази цел.
Защото позволи на партийната партизанщина да вземе връх не просто в определените региони (както винаги), а същата да победи завинаги и с много.
Защото е пряко отговорен за работата на институциите - а в първата половина от деня на избирателите дори не беше предлагана бюлетината на референдума.
Защото дори да е повлиян от приятелите си с грантовете отвъд океана, той реално не свърши работа на никого, особено на избирателите, които бяха подведени да участват във фарс.

Дори и да мине 20% активност този президент не може да гарантира, че българите не гласуваха напразно на този референдум.

Защото президнтът трябва да си отиде, ако Парламенът замете резултатите от днешния вот. Както се очаква.

Защото идеята за електронно гласуване въобще не трябваше да се оценява с референдум, а да бъде просто техническа алтернатива на нормалното гласуване.

По условие и като алтернатива на бъдещето.
Да на електронното гласуване. Оставка за Президента.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.