Те са на каруца.

Те са на каруца.
31-10-2015г.
122
Милена Янинска

Знаете ли кой още е на кон в тази държава?

 Циганите.

Вятър ги вее на бяла кобила в каруцата-кабрио по магистрали и централни градски пътища, конете им пасат в междублоковите пространства, а ние ще яхнем дядовия, докато се опитваме да ги надбягаме.

Това състезание с циганските коне и техните каруци отдавна сме го изпуснали. Нито сме им на кобилките, нито на манталитета, нито на привилегиите, нито на наглостта.

И сега – новото 20 в шоуто на уличното движение ще бъде изискването и каруците да имат зимни гуми! Туше! Внимание! Целта на акцията е да се предотвратят инцидентите на пътя...

Ето ви два случая от последните два дни.

Вчера ги гледам на Стамболийски, до Мола, спрели каруцата и разколачват нещо! Конят заема половината тротоар, каруцата половината платно. Хората и колите заобикалят. Циганите си разколачват на спокойствие.

Онзи ден ги виждам на „Гешов” как на червено спряха движението, за да минат напречно. „Водачите“ бяха хлапета на по 10 години. Най-много. С каруца. И кон. И колите стоят и ги чакат. Изобщо колите като видят каруца си знаят, че е с предимство. (ЕТО ТАКА СЕ СПЕСТЯВАТ ПТП-ТА)

Изобщо, всички ние като видим ром и отстъпваме. Къде от разум, къде от глупост, къде от умора... Но няколко съборени цигански къщи не решиха и дори не поставиха началото по разрешаването на циганския проблем. Началото на интеграцията, която се споменава като сложна дума с неясно значение вече десет години. И сега ще изискаме зимни гуми на каруците им. Интеграция?! Излагация?! Кулминация!

Може ли в центъра на София да карат каруци със зимни гуми? Тази породиста глупост ли успяхме да измислим? За да предпазим водачите в движението и да редуцираме конете в града?

Единственото изискване към каруците трябва да бъде това – да ги няма. Не знам на колко цигани ще нарушим правата, но мога да ви кажа колко коне и шофьори ще предпазим от злополуки и инциденти.

Но не!

КАТ започва акцията си от 1-ви ноември, а в проверките не влизат само зимни гуми! Там се следи още за: фарове, чистачки, антифриз... За това ще проверявате ли каруцарите, уважаеми господа?! Или реципрочно при кончетата ще следите за подкови, пискюли и бълхи.... или какво? Какво ще направите?

Не започвате ли малко отзад напред... Вместо зимни гуми първо трябва да се въведе изискване за покрив, врати и прозорци (което пък преди това трябва да се наложи за циганските „постройки“ в гетата)... После трябва да се появи задължение за двигател, акумулатор и фарове. После забрана за конете към каруците и чак накрая вече ги спирайте за проверка на грайфери!

И как, ако не можете да забраните каруците и да санкционирате тези неидентифицарани участници в движението по пътя, ще ги подведете под отговорност за гумите им?!?!

Те досега нямаха лични карти, нямаха пари...

От утре обаче ще им сложите по-дълбоки грайфери? Някой вместо наредба да не е преписал виц, бе, хора?!

Вие нали сте наясно, че тези зимни гуми ромите трябва да ги намерят отнякъде? Нали знаете, че те няма да си ги купят? Нали знаете, че сега софиянци ще изпищят, че колите им осъмнали без гуми... Нали знаете.

Знаете, но какво ви пука...

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.