Да работиш в супермаркет

Да работиш в супермаркет
11-11-2015г.
309
Костадин Костов

Някои кошмари наистина се сбъдват. Стават реалност и те връщат няколко стотин години назад в твоята еволюция.

Ще ви разкажа за една позиция, която е толкова депресираща и зловеща, че би накарала и най-големия оптимист - да се отчая. Позиция, която може да получи почти всеки, стига да приеме условията, давани от съответната фирма. Позиция, която може да накара всичко във вас да замръзне…от ужас и студ.

Става дума за работата в български супермаркет.

Всеки ден сайтовете за обяви за работа публикуват около 10 обяви за различни супермаркети.

Касиер, продавач-консултант, служител топла точка, аранжор.

В повечето обяви няма посочена заплата или работно време. Написано е просто: конкурентно възнаграждение и нормирано работно време.

Тук се поражда моят първи въпрос: какво значи конкурентно възнаграждение? 

Ако едната верига е определила сумата от 400 лв. за заплата на своите служители, то това означава, че всички останали вериги се ръководят по нея и дават на своите работници същата или сходна.

Решаваме да проверим какво се крие зад обявите и какви са условията на труд.

Първото интервю, на което отиваме е служител - топла точка в голям супермаркет. В CV-то ни няма нито една позиция, дори сходна на тази.

Все пак, решаваме да пробваме и само два часа след кандидатстването вече имаме покана за интервю.

Идва уреченият ден и срещата с ръководител „Човешки ресурси”.

Младо момиче, максимум на 24 години, започва дълго и изтерзано да ни обяснява колко успешна е компанията, колко са доволни служителите и как се развиват с бесни темпове. Няма никакви въпроси за мен, явно вече съм одобрен. Получавам обещанието, че, ако искам мога да се развия до готвач на обекта, всички техни служители, които имат тази амбиция го правели.

Идва ред и на условията: стандартно работно време на смени, възможност за правене на допълнителни часове, стандартен трудов договор. Заплатата щяла да бъде 700 лв.

Явно ръководителката очакваше да кажем - wow, наистина ли? Имало и бонуси при достигнат таргет. Сигурно имам дневна бройка на кюфтета, които трябва да продавам и въз основа на това се формира бонусът. Очаквала моят отговор до утре сутрин.

На следващата сутрин приемам и отивам на два пробни дни по 4 часа. Неплатени. Да преценят как се справям.

Оказва се, че служителят „топла точка” е и помощник-кухня. Миеш тавите, почистваш плотовете, даваш на хората яденето, след това помагаш на готвача (на 23 години, без да е учил никога за професията, явно в тази фирма наистина има кариерно развитие). Въобще цялостно сътрудничество.

След двата пробни дни получавам договор. Заплата от 400лв (бруто), 8 часов работен ден и работно място в другия край на София (временно).

Дълбоко шокиран от заплатата започвам да разпитвам, явно едната част ти я дават на ръка, другата по банкова сметка. Или поне така са обещанията. Напускам и въобще не подписвам договор.

За позицията „аранжор” беше доста по-забавно.

Разпределят те в определен сектор, който трябва да поддържаш и зареждаш. Дотук добре. Когато нямат хора - работиш на каса (което е почти половината ти работен ден), през останалото време имаш проверки дали имаш точно 5 бройки сирене от определени марки. Ако нямаш - получаваш глоба. Въобще глобите са основна дума, когато работиш в супермаркет.

Глоба за стока брак, глоба - липса на чистота, глоба за забавяне, глоба за опашка на каса.

Най-тъжното от всичко е, че за подобна позиция кандидатстват и хора над 40 години. Хора, които имат образование, трудов стаж и всичко, което им е нужно, за една по-добра професия.

Но в България, ако си на определена възраст, няма как да просперираш. Никой не те наема. Освен да редиш сирене…

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.