Заблудените българи

Заблудените българи
17-11-2015г.
28
Костадин Костов

Българите винаги са били известни с това, че са специалисти по всички въпроси.

Коментират, пишат, вживяват се. Анализират най-малкото нещо, като вкарват родни думи, заедно с чуждици, с цел да изглеждат по-интелигентни и начетени.

Сега, когато целият свят е разтърсван от конфликти, именно българите са тези, които най-добре се набъркват в ситуацията и дават своето мнение.

13 Ноември. Световна трагедия във Франция, десетки убити. Стотици ранени. Ситуация, която трябва да те накара да се замислиш - в какво време живееш и какво ще се случи?

Броени минути след като всички световни медии съобщиха новината, социалната мрежа заваля от статуси на будни българи с пълна анализа на положението. Българи, които са очаквали подобно нещо. Такива, които обвиняват Русия или пък САЩ. Назовават имена на министри, президенти и държавни глави, все едно до вчера са седели на една маса с тях. Говорят за договори, клаузи и събития, случили се в миналото. Правят се задълбочени чатове на тема: какво стана и как е могло да стане другояче.

Някои видели, че един си сменил снимката и всички тръгнали да я сменят. Друг се прави на патриот и сложил българското знаме, отдолу трети го приветстват.

А през цялото това време хиляди хора плачат за близките си….и не се интересуват от коментарите на един народ, който е прекалено зает да емигрира, отколкото да промени нещо в страната си. И защо да го прави…

В България всеки ден се случват различни ужаси…и нито един друг народ не го коментира.

Според вас нормално ли е един човек да работи за 380 лв. и да се опитва да оцелява с тази сума?

 Или една майка да изпрати детето си до магазина, и то никога да не се върне, защото е сгазено от 17 годишен пиян ученик без книжка?

Или пък да се прибираш след работа, по неосветена централна улица и някой да те нападне и изнасили?

Или пък да те наръгат с нож пред дома ти?

„Топлофикация” да ти иска крупни сметки всеки месец срещу....минималното?

 Да теглиш бързи кредити, за да си платиш тока?

Един пенсионер да живее със сто лева?

Нормално ли е да нямаш сигурност?

Нормално ли е да те убиват и да няма виновен за твоята трагедия?

Нормално ли е да те мачкат по улиците и да няма един задържан? Един виновен?

Да, тези ситуации никой не ги коментира. Минават избори и никой не коментира вота на хората, минават години, а положението не се оправя.

Нито една страна не се поставя на мястото на България. Не се замисля как живеят хората тук и как въобще оцеляват. А всяка година се дават безмилостно много пари за реклами.

България се представя като уютна бутикова страна, в която отиваш на плаж, посещаваш ресторант, донасят ти меню на английски и момиче по избор.

Страна в която всичко е евтино, а животът е европейски. Като аутлет, само че на Балканите.

Така че преди да коментираме проблеми и събития, по-добре да отделим поне малко време да осъзнаем в какво време живеем. В каква страна и в каква обстановка. И поне за малко да не бъдем толкова заблудени!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.