Не само Европа, но и светът са объркани по въпроса за бежанците

Не само Европа, но и светът са объркани по въпроса за бежанците
05-12-2015г.
19
Гост-автор

"Не можем да приемем повече бежанци в Европа. Не е възможно", заявява премиерът на Франция Валс.

Напрежението в Европа заради кризата с имигрантите не стихва. Словакия обяви, че ще оспори по съдебен път плана на ЕК за задължителни квоти за бежанци, приет в края на септември. Срещу плана се противопоставят и Чехия, Унгария и Румъния.

Шокът от поредните изстъпления на ИДИЛ във Франция доведе до нов сблъсък на тесногръдия шовинизъм и широко скроената хуманност, пишат интелектуалци от България, Румъния, Полша, Унгария в отворено писмо.

От една страна, „Европа трябва да запази базисните си хуманитарни принципи като правото на придвижване на хора и действена, а не абстрактна солидарност с бежанците!

Не приемаме за легитимни дискриминационните призиви на лидери на водещи страни от ЕС.

Тези призиви ще доведат до възкресяване на отречени след Втората световна война неофашистки концепции. Все по-шумен ще става отказът от разумно планиране на действията по приемане, разпределяне на отговорности и интегриране на хората, получили бежански статут. Предупреждаваме, че необратимите климатични промени, ще рекрутират още по-неизчислими вълни от бежанци. В контекста на тези наши прогнози, смятаме за исторически късогледа и егоистична политиката на националните правителства на Унгария, Полша, Словения, Словакия, Македония, Хърватия, Румъния, България, която предпоставя катастрофални последствия за демократичното качество на техните общества и за поведение на игнориране крехкостта на човешкия живот. Трябва да продължим да следваме принципите на отговорност към слабите и уязвимите. Нека съхраним образа на Европа като диалог! Нека не превръщаме Европейския съюз в множество оградени с бодлива тел парцели!“.

От друга страна, разбира се, е страхът, че с бежанците в Европа плъзват и огромен брой терористи, които са реална заплаха за живота и здравето на огромен брой европейски граждани. Странно е  как на повечето кадри се виждат огромен брой мъже, добре сложени, облечени добре. Къде са жените, децата, възрастните хора?! Непрекъснато се докладва, че мъжете били сходно облечени, с еднакъв (голям) брой пари в себе си. Не  е нужно да си специалист, за да се досетиш, какви са тези лица. 

Негативното настроение на европейците се подкрепя и от действията на редица други държави. Например, губернатори на 17 щата в САЩ се обявиха категорично против плановете на президента Барак Обама да приеме в страната 10 000 сирийски бежанци с мотива, че е прекалено опасно за местните жители. Американците са били отрицателно настроени към европейските бежанци преди и по време на Втората световна война, показват социологически проучвания от 1938 г. и 1939 г., цитирани от в. "Вашингтон пост". Кандидатът за президент от Републиканската партия Крис Кристи бе един от тях. Той заяви в понеделник, че няма да позволи дори "тригодишно сираче" да влезе в САЩ. Днешното тригодишно сирийско сираче явно е германското еврейче от 1939 г., отбелязва "Пост".

В Канада, премиерът на Саскечуан призова направо планът да бъде спрян след атентатите в Париж, защото: "Ще бъде катастрофален резултат, ако заради бързането в Канада влязат дори малък брой лица, желаещи да навредят на страната си."

Не трябва да се забравя тезата, която и Орбан споделя, че Унгария не иска да приеме голям брой мюсюлмани и че мигрантите идват в Европа не, за да избягат от гонения, а защото искат да живеят като германци или шведи. Това извращава идеята за даване на убежище на политически бегълци, хора търсейки защита на живота и здравето си. Огромен брой от хората са социални бегълци, възползващи се от големия поток хора.

Най-близките, арабски държави, които разполагат с огромни финансови ресурси, се въздържат да приемат бежанци. Това е също крайно смущаващо.

"Европа трябва да се откаже от културата на "Добре дошли", от каненето." Това заяви вътрешният министър на Австрия Йохана Микъл-Лайтнер. Тя заяви, че трябва да се прави сериозна разлика между тези, които имат нужда от закрила, и тези, които нямат, и да се изработят специфични мерки за връщането на мигрантите, които не са бежанци в истинския смисъл на думата. "Политиката за даване на убежище може да е успешна, само ако е успешна и политиката за връщане", отбеляза Лайтнер. В отговор на въпрос тя даде да се разбере, че капацитетът за отсяване на мигрантите се намира на външната граница на Европейския съюз. В координацията с борбата с тероризма има още пропуски" в държавите от ЕС по отношение на борбата с тероризма. И по-конкретно обменът на информация, който не функционирал добре.

Това може би е най-правилната позиция, всяка крайност носи със себе си огромни опасности.

"Не бива опитите да се изнесат проблеми, които някои страни са създали без участието на другите, да се наричат солидарност", заяви министър-председателят на Полша Беата Шидло.

Все по-голям става натискът за връщане на граничния контрол по националните граници на страните от Шенген. Редица държави обявиха мерки за затягане на охраната, а други ще спрат или намалят приема на бежанци.

Европа е изправена пред най-голямата си заплаха и са нужни изключително прецизни действия. В момента те не са такива.

Има как да се отсеят псевдо-бежанците от истинските, нужни са спешни и енергични действия, за да се помогне на нуждаещите се, а опасните лица да бъдат върнати вкъщи. Световната общност трябва да задължи всички държавни ресурси да се включат в тази хуманитарна акция.

А България можеше да извлече огромни позитиви, както го направи Турция, но некадърните ни управници отново доказаха неспособността си да водят държавата ни. Нивото им е да заведат Камерън на нестинарски танци…

 

Автор: Алекс Минев

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.