Пияното бъдеще на България

Пияното бъдеще на България
08-12-2015г.
42
Костадин Костов

8-ми декември е любим празник на всички студенти. Един ден, в който можеш да се напиеш, да слушаш чалга и да празнуваш за това, че учиш. За това, че си студент. За това, че имаш 4 години, в които да се развиеш професионално. И така четири години, четири пъти 8 декември и хиляди литри изпит алкохол….накрая осъзнаваш, че вратите на живота са отворени за теб и вече можеш да влезеш официално.

Както знаете, в България е изключително лесно да станеш студент. Тук не се бориш за място, не тръпнеш в очакване да те приемат и не се вълнуваш, когато това стане. Родните университети приемат всеки и отварят вратите си за всеки. Защото има огромен отлив от българското образование и всеки е добре дошъл в двора на "Висшето".

Така поредица от завършили ученици попадат в света на дебелите книги, преписването, бягането от лекции, от които няма смисъл да бягаш, купуването на учебници- за да си вземеш изпита и безкрайните купони (дори във вторник).

8-ми декември не е празник. Аз не го приемам за такъв. Не виждам някаква логика в него. Би било интересно, ако живеехме във време, в което на студентите е забранено да посещават дискотеки и клубове по време на учебната година. В някои страни нощните заведения са забранени на километри от общежитията. Там има вечер час. Там има пропускателен режим. А не портиерка, която гледа турски сериали и не се вълнува кой влиза и кой излиза от блока ти.

Затова във време, в което една дискотека е по-лесно достъпна и от хранителен магазин….защо трябва да празнуваме студентски празник?

Тази година всеки човек, когото попитам, ще отиде в Банско. Имам чувството, че половин България ще бъде там. Цена на нощувката минимум 30лв. Без вечеря. Една дискотека минимум 50лв. Общо поне 200лв за два дни.

Пари, които се равняват на пенсията, която взима един пенсионер в България.

Пари, които родители дават на децата си, за да се забавляват в една обикновена вторник вечер,

И съм убеден, че когато утре пусна новините, ще има поредица от репортажи за студенти, които се пребили до смърт на празника. Или се отровили с алкохол менти. Или пък се изпогазили по неосветени пътища.

Ще има мнения на специалисти, които ще обвиняват полици, заради пътищата. Хотелиери, заради лошата организация. Полицията, заради липсата на контрол. Но същност основният виновник са самите студенти. Тези, които смятат, че това да отидеш на зимен курорт в разгара на семестъра е много модерно. Или пък това, че ако пиеш до припадък ще станеш много готин.

След няколко години тези студенти ще завършат.

А най-странното е, че много от другите ми познати, които вече са завършили, продължават да празнуват 8 декември. Някои отиват някъде, за да забият студентка. Други отиват с гаджетата си на щуро парти. Явно студентът напуска университета, университетът него- не. Говоря, разбира се се, за нестихващата жажда за празнуване.

Много малко от тях осъзнават, че нямаме нужда от определена дата, за да се забавляваме. Много малко правят разликата между една приятна вечер и вечер, белязана от черния етикет и новия дует на Преслава и Фики.

Не е важно къде празнуваш и това не те прави готин и як студент. Важно е какво ще научиш през тези 4 години и къде ще те отведе това образование.

И може би най-важното….в какъв човек ще те превърне!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.