Джефри ван Орден: Територията на България не е застрашена, защото сте в НАТО!

Джефри ван Орден: Територията на България не е застрашена, защото сте в НАТО!
10-12-2015г.
56
Мартин Карбовски

Джефри ван Орден е британски политик, бивш военен офицер и настоящ евродепутат от Консервативната партия, който представлява Източна Англия. Член е на множество комисии в европарламента, една от които – тази за защита и сигурност. Самият той казва, че не е отишъл в Европейския парламент, за да промотира ЕС, а за да защитава интересите на британците.

Мартин Карбовски се срещна с евродепутата Джефри ван Орден по няколко горещи теми – бежанската криза, политиката на Меркел и европейските лидери, охраняването на общите ни граници и бъдещето на Европа.

Ето какво си казаха един български журналист и един британски евродепутат очи в очи, директно от Европарламента.

Какво мислите за обявяването на Меркел за „Човек на годината”?

Не знам какви критерии са използвали за това, но мисля, че г-жа Меркел взе фундаментално грешни решения и като резултат дойде хаосът в целия Европейски съюз и сред много европейски страни. Тя се отказа от тези решения доста бързо, но вече беше късно.

Има ли Мeркел визия за развитието на Съюза оттук нататък?

Вижте, Европейският съюз целият е свързан с взаимоотношенията между различни фронтове и Германия. Германия е водеща икономика в Европа, Германия е основен финансов участник с принос към европейския фонд. Междудругото, Великобритания е вторият основен фактор и дарител за европейските фондове. Германия досега е направила много малко в сравнение с възможностите, които има що се отнася до защитата и сигурността през последните години. Германия не е дала своя достоен дял. Великобритания е дала повече от необходимия  дял в този смисъл и един от показателите за това е 2 % от националния приход, които се дават за разходи по защитата и сигурността. Германия дава половината от това за защита, и Германия не е подготвена да изпрати военни отряди в други  операции. Така че Германия не е страна, която да има правото да е водеща по въпроси, свързани със защитата, за съжаление. Все пак, аз имам много добри приятели от Германия и те са прекрасни хора.

Какво беше това решение - Турция да охранява границите на Европейския съюз?

Това е въпрос на география. Трябва само да се погледне в атласа, за да се види, че Турция е на границата. И, разбира се, говорим за огромен брой бежанци, които пристигат в Турция, и разбира се към Йордания и Ливан, но именно Турция има граници със страни от ЕС. И Турция е била транзитен път за бежанци. Ние видяхме смяна на това, което ние наричаме Западния средиземноморски маршрут към Източния маршрут, който е по-кратък. (пътят между Турция и Гърция, както и другите страни). Така че, става дума за географски факт.

Но може би сами трябва да охраняваме границите? Неспособни ли сме да го направим?

Е, аз смятам, че всяка страна поотделно трябва да прецени, не мисля, че това е  политика на ЕС, и смятам, че трябва всяка страна да вземе за себе си решението, което счита за необходимо, за да може да контролира влизането в държавата си. И, ако е необходимо, това може да значи да се прекрати спазването на някои правила на ЕС, вероятно временно. Но реално това трябва да се направи, все пак става дума за извънредна ситуация.

Ако откажем квотите, рискуваме ли да загубим европейски средства?

Аз не съм много за това, което се случва в общи линии в момента. Хората трябва да направят правилното нещо. И България в никакъв случай не трябва да подписва това споразумение за общата имиграционна политика в ЕС, защото е пряко свързана с това. Докато Великобритания е далеч от тази ситуация. Ние сме свободни да взимаме решенията си, и съответно ние решихме да приемем ограничена бройка бежанци – 20 000, директно от бежанските лагери, но не и хора, които преминават транзитно и не от т.нар. „горещи точки”. А това са най-уязвимите хора, и са тези, които вече са избрани от системата на ЕС.

Brexit - какво очаквахте като резултат, какви са ви прогнозите?

Има няколко британски консервативни членове на европарламента, които не са, да кажем, съгласни с всичко това и сме на път да гласуваме – излизане. Ние искаме да  видим какво г-н Камерън ще постигне с неговите преговори, ние не мислим, че той е поискал достатъчно, аз съм уверен, че той ще получи всичко, което е поискал, но той не поиска достатъчно.

Мнозина, и в България, виждат в Путин алтернатива, по-подходящия лидер. Особено като се вижда, че Европа няма енергия да се справи с прииждащите вълни от имигранти...

Аз напълно разбирам, че България има дълга история и дълбока обвързаност с Русия и не всичката е лоша. И разбирам, че има емоционално отношение към Русия, особено в по-възрастните поколения. Но е много лесно за някой като Путин да взима такива решения, крайни, защото той не носи толкова отговорност, колкото нашите демократични европейски лидери. Дали Путин е алтернатива? Разбира се, че не е. Хората в България искат свободно бъдеще, те искат да избягат далеч от оковите на миналото, те искат бъдеще с просперитет, да могат да пътуват до други страни, и така те искат да са ангажирани с по-широкия свят, а не да са затворени в този тесен обсег, в който са руснаците.

В тази ситуация, има големи опасения в България, че можем да загубим територия. Какво мислите?

Не виждам защо, България е част от НАТО.

Да, но какво се случи с Гърция и Кипър?

Изобщо не е същото, първо – Кипър не е част от НАТО. Второ, Кипър не е гръцки,  една трета от острова на Кипър е турски Кипър, а турската част на Кипър имаше много лоши отношения с гръцката през последите 60 години. Но този проблем може да бъде решен. Няма нищо общо с  Гърция, която е суверенна територия и част от НАТО. Територията на Гърция не е застрашена, територията на България не е заплашена. Вие сте членове на НАТО и ние ви го гарантираме.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.