Актуално
Ебаси Христоса И.

Калин Руменов | 11/12/2015

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Американските богове сигурно са полудели.

Иначе отдавна няма съмнения за местните им проповедници, които живеят в друга България, носеща името „Америка за България”. Но все пак боговете затова са богове – за да бъдат друга класа, поне друга психическа класа.   

Не може да не са полудели американските богове – не е дори по техните маркетингови сили всеки небръснат Христо да бъде продаван като Христос на съдебната реформа. Дори на туземци като нас един буквално хванат от протестърската улица Христо е трудно да бъде пробутан като скромен и неразбран мъченик, изкупуващ греховете на цяла система.

Къде остана доброто старо маркетингово проучване или такова е излишно, когато пазарът е туземски. Или пък боговете не са го забравили, но ужасно са сбъркали с фокус групите. Трябва да са ги подбирали по грантаджийска вярност, за да е възможна чак такава заблуда за качествата на стоката Христос И.

В историята на христосовците от новата маркетингова ера това е възможно най-нехаризматичният, най-мънкащо неясният и най-безработният образ. На всичкото отгоре той трябваше да разпространява тясно специализирано и затова трудно разбираемо и невдъхновяващо масите учение. Естествено, от него не можеше да се очаква друго освен изключително дърварско изпълнение.

А единствената истина, която Христос И. ни донесе, е стара и от времето на епилога на старата Студена война – че в малки държави като нашата неправителствените организации не работят друго освен създаване на безредици.  

През последната година изглеждаше, че индексът на неправителствената човешка алчност е почти изчислен. Запазваш им грантопотока, към него прибавяш държавни постове и те мирясват.

Формулата обаче много бързо даде грешка, защото в нея не беше включен коефициентът на самозабравяне. Те започнаха да искат още и още, да тропат с краченце и да развиват ултимативна маниакалност  - КОЙто не е с нас, значи е от лошите. Съобразявайте се с нас, защото ще дойдат грантаджийски танкове.

Досега нямаме правителство, което да е подценило неправителствените и да е дочакало прокопсия. Вероятно и това няма да прокопса, защото танковете вече дойдоха, а грантаджийската армия е строена на площада.

Като я гледаш, няма как да не я подцениш – приличат на сбирщина, която не се е наиграла на войници. И която не е боеспособна да превземе даже малка циганска махала, а се съмняваме, че ще има трудности и с детска градина. Но пък за нея е детска работа да превземе цяла държава или да я поразклати. 

И този път наглед всичко е заради един небръснат Христо. За когото трябва да повярваме, че втори подобен не се е раждал, че в днешните времена той е твой един-единствен син, Българийо. И ти, родино мила, трябва жално и милно да плачеш за невъзможната реформа, иначе народът ти йоще ще носи срама по челото, синилата от бича на Статуквото и досадата от клишетата за абстрактното Зло.

Стегни се бе, грантаджийско общество. Пак си създавайте безредици, пак си клатете държавата, защото на вас и планирането, и зачатието, и раждането, и възпитанието, и всичкото ви е такова – да воювате срещу Държавата по принцип, докато национална държава не остане и на земята не слезе небесното царство на отвореното общество.

Но, ако имате нужда от полезни идиоти за мръсната работа – откажете се от канонизацията на небръснатия Христо за мъченик на правата, дясната и евроатлантическата вяра. Откъм „Америка за България” той може и да изглежда като Христос И., но откъм другата традиционна България гледката просто не е за повярване.

Стегни се и ти, Държаво, защото си във война. Поредната война срещу теб, която се правиш, че не забелязваш, за да нямаш проблеми с чужди посолства.

Стегни се, иначе войната няма да има край. На първо време направи онова, което се прави по време на война – отслаби противника, като го лишиш от свежи пари. Този противник е такъв, че само това ще му е достатъчно.

 Други статии от този авторКоментари