Не държавата трябва да гледа децата ви!

Не държавата трябва да гледа децата ви!
13-12-2015г.
57
Читател

През последните дни медиите упорито ме заливат с информация за един „справедлив“ протест на родителите срещу системата за отпускане на семейни помощи за деца.

Исканията са за повече пари, разбира се. Всички това искат. Никой не казва за какво са му.

Паралелно с този протест се е разразила една вихрушка от снимки на ракия и сланина, своеобразен бунт срещу премиера Борисов. Този човек наистина е нагъл и безочлив, но все пак си води своята политика необезпокояван.

Правейки опит да анализирам двете ситуации се оказвам в една гадна позиция.

Нека първо да уточня - майка съм на двегодишно дете (разкошно малко човече), имам съпруг и финансово разчитаме предимно на него, искаме поне още едно дете. Българка съм!

Българка съм и смятам, че не е редно държавата да ми осигурява средства за отглеждането и възпитанието на собственото ми дете.

Това е задачата на родителя. Той е нагърбен  отговорността да отгледа и възпита добре отрочето си, да го научи на труд, честност, усърдие и прочие добродетели. Това е мнението ми от години насам и то не се е променило с раждането на детето.

От държавата искам да ми осигури спокойна среда и достойно заплащане на труда според квалификацията ми. Не желая помощи.

Предпочитам тези добавки, така искани от родителите, да бъдат вложени в едно по-надеждно начално образование. Искам тези добавки да не се получават като пари в брой, а с тях да се организират помощни центрове и семинари за младите (новите) родители. Защото има нужда, повярвайте.

През последните две години аз ползвах отпуска си по майчинство и смених приятелската си среда с група майки. Силно впечатление прави как тези жени са научени да искат, но не си правят труда да погледнат себе си. Такова е положението и с бащите.

Същите тези си пускат публикации в социалните мрежи с текст от типа: „Здравей те днес не сам на работа така, че сам отворен/а за всякакви покани сварзани с кафе, чаи и др..”. Ако им направиш забележка за правописа и пунктуацията се обиждат и навлизат в безумен спор.

Малко по-късно сядат да пият кафе с теб (заради децата, не заради теб) и ти споделят гневно как работодателят им е кретен, защото не иска да им вдигне заплатата, а те разбират много от работата си и втори като тях няма да се намери. Ами…, не! По дяволите, не! Не искам да чувам за протести, в които се искат пари под предлог - децата ни.

Децата ни са си наша отговорност, ние родителите трябва да ги научим на морал, отговорност, усърдие, упоритост, труд. Това са част от качествата, които водят след себе си успеха, доброто заплащане и по-добрите условия на живот. И ги постигаш сам, не чакаш държавата да ти подметне нещичко, а ти да го изпиеш, като се оправдаеш, че утре със заплатата си ще купиш яке на детето. Ама сега магазинът е затворен и без друго. А и парите не са достатъчно… А то, то милото те гледа и попива всичко. И после тръгва на училище, а ние го гледаме в клипчета, продължение на сагата „Полски Тръмбеш“.

Моля, искам тези детски добавки (и добавките на депутатите да се включат там) да се разпределят по програми за децата в училище - лагери, обучения, семинари, извънкласни дейности. Неща, които развиват личността на младия човек, учат го да мисли, да си поставя цели и да ги постига.

Съвсем не желая тези пари да се дават на ръка на родителите, от тях има доста безотговорни към отрочетата си, а голяма част от тях се вписват в социалните критерии.

Държа отговорните родители и отговорните деца да се възползват от тях. Защото никой не може да ме убеди, че смъркащите дрога в училище са възпитани от респектиращи личности.

И да сме наясно - по моите критерии отговорен родител е онзи, който дава добър личен пример, който за вечеря не носи служебните си ядове, който помага, без да пречи в развитието на детето си. Който не очаква семейните задължения с досада, не прехвърля възпитанието на децата си към учителите. И още много други неща...

 

Автор: Мариана Грънчарова

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.