Диагноза: КРАЙ

Диагноза: КРАЙ
18-12-2015г.
88
Габриела Петракиева

Човешкият живот е най-мистичното явление. Да го изживееш достойно - е най-значимата цел.

A в България има шепа хора, които не само поддържат жизнените ни показатели, не само вършат най-съкровеното дело - да помагат, а го правят, въпреки че това ощетява собствените им животи.

Защото за тази група хора това е мисия, това е висшата ценност - другите.

Да, чудни хора сa лекарите, по-точно - българските лекари. Отгледаха ме и ме възпитаха двама от тях. И не ме разбирайте погрешно - обичам родителите си, но до ден днешен им се чудя...

Докато растях, наблюдавайки професията им, успяха да ми предадат честността, борбеността и благородството в този им вид, в който могат да съществуват само в техния свят - този на медицината.
Бях свидетел на умората, на напрежението, на неблагодарността на тази професия.

Родителите ми бяха вечно на работа - нямаше ги на първите ми учебни дни, винаги обещаваха, че на следващия ми концерт ще дойдат. Свикнах, че не e възможно. Примирих се.
Чувах как телефона звъни посред нощ, а те хукваха да се грижат за нечие чуждо здраве, дори когато собствените им деца бяха болни. Тоновете книги вкъщи продължават да се трупат и до днес - изяснявам за тези, които смятат, че медицината е просто практика след взетата диплома.

На 59 години баща ми всяка седмица продължава да учи и да се усъвършенства, за да сте сигурни ВИЕ в неговите ръце.

И как веднъж не ги чух да съжалят, да им дотегне от всички, да им писне да взимат 640 лева на месец за този къртовски 24/7 физически и интелектуален труд.
Виждала съм ги безброй пъти как понасят на плещите си безропотно всеки нов товар, който държавата стоварва(ше) на раменете им.

Затова и днес не ми хвалете Москов и неговите велики реформи, които не помогнаха по никакъв начин на вас като пациенти, на всички като данъкоплатци, на работата на лекарите или на средствата, постъпващи в Касата.

И не разбирам никак как и защо този „доктор-реформатор” стана толкова важен и за Борисов, и за Кънев, и за България...

Толкова много ли са тайните за опазване в сферата на здравеопазването? Да ви кажа ли – повече са.

Връщам се към моята семейна история - въпреки всичко, сестра ми също избра трънливия път на безсъние и вечна тревога, избра да е лекар. Днес тя e специализант и като че ли пак ни заставиха да живеем в някаква много тъпа шега – тя бе наградена за избора си да остане да лекува българи у нас по същия абсурден начин, по който България „награждава” родителите ми вече десетилетия.

В момента специализантите, отказали се от 5-цифрени заплати в чужбина, за да лекуват бабите ВИ тук, не само не получават заплащане за това, че работят на пълно работно време, а трябва да си плащат (?!?), за да спасяват животите НИ...

Откъде трябва да набавят този доход, който всъщност разплаща собствената им трудова дейност?!
Москов отново мълчи.

Докога най-благородното начинание ще e най-неотблагодареното?
Докога в България, вместо тези хора да са носени на ръце заради способностите си, биват пребивани от поредния пиян малоумник?
Ще ви кажа - досега!
Защото в следващите 5 до 8 години, драги българи, няма да има кой и болното гърло да ви прегледа!

Според Българския лекарски съюз кадрите, като чисто човешки ресурс, са изчерпани. Статистиката сочи, че до няколко години повече от половината отделения в болниците няма да има специалисти!
И защо да има? Вие го позволихте!

Вие оценявахте спасените човешки съдби на 640 лева месечно. Вие изгонихте младите лекари навън. Вие 25 години плюхте в лицата на тези, които денонощно трепереха над вашите животи!
И сега ето ви попарата - сaми си я дробихте, сам сами ще се лекувате!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.