POSHлaта Коледа

POSHлaта Коледа
26-12-2015г.
15
Кристияна Цонева

Дойде най-дългоочакваното време от годината. Времето, в което се събираме със семейството, с близки и приятели… Но дали наистина в това се крие магията на празника?

Струва ми се, че с всяка изминала година все повече губим смисъла на Коледа. Все повече се отдалечаваме от традициите, от непринудената и неподправена радост, която помним от нашето детство.

 Коледа е светъл празник, тя не е Свети Валентин или Хелоуин, когато обществото ни се разделя на празнуващи и оплюващи.

Коледа е чакана от всички, време за равносметки, време за разчувстване и съпричастност, време за споделяне. Но ние я превърнахме в пошлост.

 По-лошо, учим нашите деца да я превръщат в пошлост. От семеен празник, тя стана пореден повод за още едно излизане или напиване след иначе "така уютната и изпълнена с любов”, вечеря.

Един бърз поглед във Фейсбук е достатъчен, за да си направим добра представителна извадка, за това как празнуваме Коледа днес.

По това време на годината всички стават набожни, вярват в чудеса, чувстват се прекарасно, развълнувано, изненадано, но не и НЕУДОБНО!

 Фейсбук започва да прелива от сарми, боб, ошафи и украсени коледни дръвчета, под които подаръците са добре продуктово позиционирани, а надписът на скъпата известна марка, изключва коледна опаковка.

Отваряйки социалната мрежа оставаме с впечатление, че хората получават единствено и само скъпи подаръци, карат предимно скъпи коли, пътуват много, снимат се от сауни и спа курорти на Бъдни вечер, но все пак „There is no other place like home!”.

Някои вероятно са чували, че е добре да си подаряват книги, защото изглежда изискано, пък и не е толкова комерсиално. Но дори и тази похвална идея губи замисъла си, когато държим ценния си подарък с ръката, на коятно небрежно се вижда новият маникюр, часовник или не дай Боже, воланът на колата…

Хубаво е хората да са щастливи, хубаво е и да си подаряват подаръци, да се снимат за спомен, да пътуват, но кому е нужна тази показност, която привидно е шарена, а всъщност е лишена от смисъл?

Никого не го интересува дали сте слушали през годината, дали мъжът Ви е най-прекрасният на света, дали сте получили новият IPhone или пътувате от терминал 2 до Малдивите, прекачвайки се през Русия.

За чуждото мнение ли живеем?

Помним ли какъв беше празникът, когато нямаше Фейсбук?

Ще ви подскажа - беше истински.

#Губейки# време# във# филтриране# на снимките#, в правене# на колажи# и тагвания# от вкъщи#или извън вкъщи#, губим всъщност споделеното време, споделения смях, емоции и истинския смисъл на празниците.

Само напомням. Весела Коледа! Желая ви следващата да е по- истинска и по-малко пошла.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.