Стой си вкъщи, гражданино!

Стой си вкъщи, гражданино!
17-01-2016г.
31
Милена Янинска

Не, сериозно. Наистина. Останете си вкъщи.

Пренебрегнете егото си и естествената съпротива, която пораждат съветите и призивите на институциите у вас и си останете вкъщи.

Защото (сега ще ви кажа нещо, което няма да ви хареса):

Вие казвате – падне ли малко сняг, държавата се стъписва, блокира, общините нямат готовност, не стигат машините, пътищата са затрупани.

Аз казвам – падне ли малко сняг, вие излизате неподготвени на пътя, с изтъркани гуми, пили алкохол, без опит, но със самочувствие, опасни за себе си и другите на пътя.

И доказателствата за това са десетки, стотици, още днес ще ги видим по новините.

И не. Тук не са виновни само институциите.

Защото, когато знаеш, че пътят е непочистен и опасен – това, че след като причиниш или станеш жертва на верижна катастрофа, стореното ще бъде чужда вина, няма да облекчи твоите травми. Или тези на човека в съседната кола.

Ще кажа нещо, което е трудно за проумяване.

Отговорността за ВАШИЯ живот е ВАША. Дори и да няма нито една снегопочистваща машина на територията на страната – вие сте тези, които трябва да предпазят себе си. Защото да излизаш при видимо бедствени и рискови условия със слаба подготовка и неизправен автомобил е суицидно.

И неграмотно. И няма оправдание!!!

И още нещо, което съвсем не се казва пред хора, но...

Работещата държава зависи първо от нейното общество.

Затова не се сърдя толкова на общините и фирмите за снегопочистване. Но съм бясна на вас. Защото, докато управлявате автомобилите си пияни, неадекватни и неспособни – всяка жертва на пътя е ваше дело. И нямате право на претенции. И на недоволство. На подобна привилегия ви дават право съвестта и отговорността.

Къде са ви?

Ще подскажа.

В магазина за зимни гуми, в сервиза, в дринк&драйв услугите, у дома, в таксито. Там, където няма опасност за вас и другите около вас, там, където вие не я произвеждате.

Затова най-добре – останете си вкъщи.

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.