Наглостта на един народ

Наглостта на един народ
26-01-2016г.
14
Милена Янинска

Нападението е най-добрата защита, нали?

Да не се признаеш за виновен, реално те оневинява?

В страната, в която номинация за човек на годината може да бъде дадена на убиец, който се бори за правата на затворниците, би следвало престъпниците да имат моралното право да търсят своето помилване. Своите смекчаващи вината обстоятелства. Своя нов живот, на чисто, отвъд решетките. Своята справедливост, там, където много други като тях живеят в пъти по-добре от жертвите си, в пъти по-добре от всички нас (техните потенциални жертви). Защото престъпник на свобода е заплаха за всички нас (дано си даваме сметка, когато оставяме чуждите трагедии на техните собственици).

Ако това правосъдие е безпристрастна справедливост, то у нас всички нарушители на закона явно имат право да бъдат на свобода.

Наглостта на един народ започва оттук. От прага на затвора, който никога няма да бъде прекрачен. От края на присъдата, която никога няма да бъде получена. От справедливостта, която ще възтържествува с обратен знак. Наглостта е картина на изрод, който танцува върху труп, чийто живот е отнел.

Наглостта са убийците на Тодор. Боксът, който причинява афта на долната устна на убиеца. Който отрича убийството. Свидетелят, който напада роднините. Зяпачите, които обвиняват майката, приятелката, покойника. Наглостта има тарифа – 2 бона струва на убиец да се върне в леглото си.

Наглостта има гнездо в сърцата ни. Сплетено от страх и безумие, глупост и отказ от отговорнст, житейска, душевна слепота. Наглостта е недъгава душа, зверче, което копае дупки в земята, за да оцелее още час-два.

Наглостта е акушерката, която пребива новородено. Която отрича да го е пребила с жестокостта на изверг, въпреки камерите, които показват, че го прави. Разбирате ли – камерите показват как тя удря безжалостно и настървено малкото бебе, а после Емилия Ковачева заявява, че не го е правила, а камерите могат да показват, каквото си искат.

Наглостта са убийците, които могат да правят, каквото си искат. И хората, които им го позволяват.

Наглостта е скрита в механизма на съоръжение в планински лифт. Крие се в липсата на поддръжка и в отрицанието на безхаберието на отговорните. Наглостта причинява свободен полет на 5-годишно момче. А „Витоша ски” обвиняват бащата, който не го е научил да се пази от наглостта. „Витоша Ски” няма да предложат финансово обезщетение на семейството. Това е наглостта накратко.

И още по-кратко. Наглостта е престъпление. Убийство. Палач. Всеки, който не се бори с нея, й е съучастник.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.