От парламента: Почернените родители – правим го за децата на България!

От парламента: Почернените родители – правим го за децата на България!
29-01-2016г.
35
Адриана Аврамова

Днес в НС стартира официално кампанията на Lentata.com „ЗАРАДИ ЖИВОТА: Възмездие“ .

Кампанията се случва с активната подкрепа на българския представител в ЕП Ангел Джамбазки и ВМРО.

На днешното събитие основно участие взе и народният представител от Патриотичен фронт Искрен Веселинов.

На организираната от тях в зала „Запад” в Народното събрание пресконференция по повод кампанията се събраха народни представители и близки и роднини на жестоко убитите:

Вероника Здравкова, убита през февруари 2015 г. във Велико Търново, Яна Кръстева, убита  през юли 2011 г. в София, Тодор Йорданов, убит през януари 2016 г. във Враца, Михаил Стоянов, убит през септември 2008 г. в София, Николай Димитров, убит през октомври 2013 г. във Враца и други.

Около какво обаче се обединиха всички?

Около нуждата от спешни промени в Наказателния кодекс, които да позволят строги и справедливи присъди за убийците. С две думи – ефективно правосъдие.

Ангел Джамбазки припомни нуждата от адекватен отговор на ширещата се тежка престъпност, а именно според него – смъртно наказание. Той заяви, че смята, че има основания да се направи референдум за връщане на смъртното наказание.

През последните десетилетия моралните устои са твърде разклатени и смъртното наказание има възпираща роля, убеден е и народният представител от Патриотичния фронт Искрен Веселинов.

Друга част от набелязаните „пробойни” в правосъдната ни система бяха – съкратените производства, които уж целят по-лек процес, но често дават нищожни присъди за ужасяващи престъпления, както и факта, че няма „сумиране” на наказанията при няколко поредни престъпления. Към момента, се отчита присъдата на най-тежкото от поредица престъпления, което позволява рецидивисти като убиеца на Вероника да излизат на свобода и да убиват, отново.

На пресконференцията стана ясно, че ключов въпрос е и превенцията на тези тежки престъпления, която обаче повдига множество други въпроси – как се дават разрешителни за оръжия на хора с психични проблеми, защо твърде често тежки престъпления се тълкуват като „неизбежна самоотбрана” и убийците остават ненаказани, има ли ефективност и смисъл от мярката пробация и как да се изкара на светло криминалният контингент, който е публична тайна.   

Почернените родители смело заявиха, че макар те да са загубили вече най-скъпото,  няма да се откажат от борбата за справедливост в името на всички онези, нашите, български деца, които трябва да опазим от подобна съдба.

Но може би най-важното изказване дойде от една от почернените майки, която сподели, че броят на жервтите и техните близки са много повече от присъстващите, само че...повечето не биха дошли, защото вече са изгубили вярата си в правосъдието и смятат, че нищо няма смисъл.

А кампанията „ЗАРАДИ ЖИВОТА: възмездие” ще се опита да докаже обратното – че има смисъл и, че спрведливостта не е загубена.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.