Страната на неограничената корупция

Страната на неограничената корупция
20-02-2016г.
126
акад. Петър Иванов

Според изследвания на Евробарометър към Европейската комисия, страната ни е на челно място по корупция в много сектори: митници, полиция, обществени поръчки, съдебна система и държавна администрация, данъчния сектор и т.н. А доверието в съдебната система е най-ниското в ЕС, 3-4 пъти по-ниско в сравнение с другите европейски страни. На практика то е толкова ниско, че не е възможно да пада повече, няма накъде. Подобно нещо не е известно в рамките на Европейския съюз за цялата му история.

Обществено доверие (8%) и обществено недоверие (92%) спрямо съдебната система

В много случаи тези от българите, а те са твърде много според социологическите проучвания, които считат, че тъкмо нереформираната правосъдна система е в основата на всичко лошо, което преживява България по време на прехода, и нямат никакво доверие в нея, май нямат вече и никакви надежди за макар и малки положителни промени в областите на правосъдието.

Топ 10

на най-големите беди в съдебната система

1. България е на първо място в ЕС по корупция в съдебната система.

2. Доверие към българската съдебна система в момента е 8%, т.е. цели 92% от българските граждани не са заявили доверие към нея.

3. Общественото доверие към прокуратурата е още по-ниско: 6%, което означава, че 94%, значи почти всеки, от българските граждани не са изразили доверие към прокуратурата.

4. Съдебната система у нас целенасочено проспа очевидните кражби и измами в КТБ. Тя фактически обслужва лицето Цветан Василев. В света, даже и в банановите републики, няма случай открадването на 4-5 милиарда лева да не доведе до никаква ефективна реакция от страна на съдебните власти.

5. В България, при положение, че е определено най-корумпираната европейска срана, все още няма нито един осъден властващ политик или висш държавен чиновник за корупция. През 2015 год. бяха оправдани редица уж обвинени политици (Стефан Софиянски, Христо Бисеров, Емилия Масларова и др.)

6. В България няма осъден за поръчково убийство, а поръчковите убийства са стотици. По тази причина през 2015 год. ефективните действия на килърите се увеличават и, разбира се, остават неразкрити.

7. Самите съдии и прокурори, според общественото мнение, са корумпирани и свързани с престъпните групировки. На обществеността са известни действия на висши съдии и прокурори, които очевидно са незаконни и са състав на НК (собствени хотели на морето за крайно нуждаещи се дъщери на висши съдии, скандални имоти на прокурори, невъобразимо високи доходи на магистрати и др.), но те не са обект на институционално внимание и на съдебно преследване. 

8. Трус в съдебната система (случаят с правосъдния министър Христо Иванов) постави под съмнение стабилността на държавното управление и едва не доведе до остра политическа криза със съответните трагични последици за обществото.

9. Поредният доклад на ЕК, третиращ съдебната реформа у нас, пак както винаги е остро критичен и негативен. В него се чувства отчаяние и като че ли липса на мотиви за по-нататъшно следене на процесите в съдебната система на България, след като те си остават винаги едни и същи.

10. Кадрите на високите равнища в съдебната система очевидно не са в състояние да изпълняват задълженията си, на повечето от тях им липсват нужната квалификация и нужният опит, въпросните хора обикновено са протежета или роднини на този или онзи. Тази практика продължава и сега.

Може би са прави тези българи, които настояват за много радикални (даже брутални) реформи в правосъдието, подобно на реформите в съседна Румъния.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.