Ако Левски имаше Фейсбук...

Ако Левски имаше Фейсбук...
22-02-2016г.
25
Каролина Касабова

Представете си, ако имаше Фейсбук преди 150 години.

Левски  нямаше да обикаля българските земи, за да убеждава народа да се вдигне на бунт. Щеше да пуска лични  съобщения до избрани потенциални въстаници и редовно щяха да му спират профила заради спам.

Нямаше да организира революция, а с един клик щеше да създаде събитие във фейсбук със заглавие „Да се освободим от Османското робство! Дела трябват, а не думи!“.

Хиляди потребители щяха да отбележат присъствието си, да се тагват и да пускат възрожденски статуси. Само че никой нямаше да отиде. Та кой би напуснал защитеното място пред екрана, който ни пази от опасния външен свят, наречен Реалност?

Левски пак щеше да има последователи, само че виртуални, а статусите му щяха да събират по 100 лайка в минута.

Нещо като Иво Сиромахов днес, само че без да краде чужди лафове.

Левски щеше да е Фейсбук звезда.

Представихте ли си го? Звучи абсурдно, нали?

Също толкова абсурдно звучат статусите, възрожденските песни и споделените снимки на Левски, които всички вкупом бълваме в периода между 17 и 21 февруари.

 Изчистваме си съвестта с един share, отбиваме номер с един like. И толкоз.

Жалим смъртта на този велик човек, без да съзнаваме, че ние сме неговите убийци.

Можехме да опазим духа му, идеята му, същността му, но вместо това заживяхме в паралелна вселена, в която животът не се мери с броя осъществени цели, а с харесванията, които сме събрали.

Затова и превръщаме образа му в автореклама, повод за набиране на още популярност в мрежата. Вместо да го почетем тихомълком, с цвете в ръка извън интернет пространството.

Ако Левски имаше Фейсбук, нямаше да ни добави в приятели. Нямаше да ни пише, за да ни подкани да се присъединим в националноосвободителна чета. Щеше да разгледа профилите ни и да си каже, че не сме надеждни, че сме изменници. И нямаше да сгреши.

„Времето е в нас и ние сме във времето“, е казал Апостола. Но истината е, че Фейсбук е в нас и ние сме във Фейсбук.

Това е цялото ни съществуване.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.