Момчето си отива: „Ще се откажа от българското гражданство”!

Момчето си отива: „Ще се откажа от българското гражданство”!
24-02-2016г.
46
Кристияна Цонева

Помните ли историята на Златин Златев? Момчето, което не бе „достойно” за докторантура в Софийския университет.

Нека ви припомня:

Златин завършва СУ през 2005 г., работи у нас като юрист и иска да учи докторантура в Алма матер.

През 2008г. обаче, го късат. Същото се случва и през 2009 и 2011 г.

Златин не спира с опитите си дотук и подава жалба. В отговор, професорът по право - Иван Русчев заявява на Златин, че се е представил много зле на писмената си работа и като цяло нивото му на интелигентност не отговаря на това на СУ.

Би било похвално за Софийския университет, че държи на интелигентността и много внимателно подбира своите студенти, ако истината, не беше друга…

Отхвърлен от „Университетът”, Златев кандидатства в Кеймбридж. 

На база на високия си успех и препоръки от преподаватели, Златин е избран за докторант.

„Искам да благодаря на всички затова, че ме амбицирахте да си търся докторантура другаде. Трябва да знаете, че заради такива хора като вас България (и правната наука) са на такова ниво! Дано все пак ви е останала някаква съвест, за да може да си дадете сметка за това.“, написа до бившите си преподаватели Златин.

Историята на Златин докосна много българи. Някои се припознаха в него и му съчувстваха, други му се възхитиха, но определено у всички нас той събуди чувството на гордост. 

(Добре познатото чувство, за нас българите, когато някой успее в чужбина).

Но, както всяка друга история и тази вече е забравена…

 Година по-късно, реших да потърся Златин, за да разбера какво се случва с него.

Противно на очакванията, Златин не се е записал да учи в Кеймбридж. И не защото е започнал да мие чинии, а защото е предпочел  Лондонско училище по икономика и политически науки LSE – (London School of Economics and Political Science).

“Реших да се запиша в LSE, а не в Кеймбридж по много причини (най-вече защото от доста време живея в Лондон и не искам да се местя, както и заради това, че този университет по редица показатели е преди Кеймбридж”.

В момента Златин пише две статии, глава от дисертацията си, преподава в университета и освен всичко това, предоставя парт-тайм консултански услуги в една компания.

Преди да проговори във вас типично българското злорадство, че всичко се прави за пари, ще побързам да ви кажа - Златин получава пълна стипендия за своето обучение.

Опитах се да го попитам за България… признавам със скрита надежда, че на някакъв етап би се върнал тук. Ето какво ми отговори той:

„Не се интересувам от новините в България, гледам само местните новини. Впрочем плановете ми са в следващите няколко години да продам всички мои имоти в България и вероятно да се откажа от българското си гражданство (семейството ми живее в САЩ от много години)”.

Политическата и обществената реалност в България е разочароваща, особено за един юрист. А като се има предвид и колко по-лесно е човек да се реализира в град като Лондон (въпреки, че вероятно има по-голяма конкуренция тук), се оказва, че е по-добре човек да направи такъв избор”.

Дали изборът на Златин е правилен или не, е въпрос на лична интерпретация. Онова, което има истинско значение и последствие за нас е, че мислещите и способни хора напускат България.

Не, те дори вече не я напускат, те бягат от нея и заличават спомена…

Какво ново Ви казвам с тази статия ли?  Нищо, само Ви напомням…

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.