Все някой трябва да бие

Все някой трябва да бие
26-02-2016г.
27
Калин Руменов

С ръка на разкървената уста и пълна с избити зъби трябва да си признаем, че боят беше напълно заслужен. Че сами го търсихме и логично го намерихме - всеки ден на случаен принцип мутри или цигани да наминават, за да ни отвъртят по два-три шамара и по четири-пет палки.

Някога смятахме, че боят повече не трябва да изгражда, и сами премахнахме вековния държавен монопол върху него. После с най-голямо удоволствие сами разгромихме полицейското насилие и зачакахме безшамарената реалност да се случи от само себе си.

Сами създадохме мита за „върховенството на закона” и започнахме експеримента „правова държава”. Вече четвърт век от него нищо не се получава, а ние търсим грешката в себе си. И може би ще трябва още толкова време, докато се усъмним леко, че грешката всъщност е изначална. Че самата концепция е опака като цигански шамар, защото именно шамарите са забранени официално. 

Сами се съгласихме, че държавата повече няма право да ни бие, защото си изпускала ръката за щяло и нещяло, даже за вицове удряла през устата. Вече никой не свършва зле заради вицове, но заради клаксон може да свърши в интензивното, заради скатаните пари за погребение може да свърши в общински ковчег.

Завързахме ръцете на ченгетата, а ако някой се опитва да се развърже – му режем цялата глава или поне езика. Превърнахме ченгетата в безполезна украса на общата Разлагация и ги страхуваме, че ще се оплачем от полицейско насилие. Дори да имаме вид на амфетаминови парцали и симптоми на кокаинова параноя, пак ще намерим съчувстващата ни аудитория – ах, тези гадни ченгета, всичките ченгета са копелета, A.C.A.B. forever.

Разгледайте полицейските сводки – поне по петима на седмица се държат с ченгетата като с истински свини. Отказват да им се подчиняват и ги псуват на майка. Защото знаят за здраво завързаните им ръце – това да не ти е онова време, вече живеем в правова държава. Най-много да преспиш в ареста, най-скъпо да платиш глоба 100 лева, най-досадно да те помъмрят в съда. Сега не бият, сега само мъмрят. Но не можеш само да мъмриш, брат.

А ние пенсионирахме народния учител Макаренко и още от училище няма кой да ти отвърти два шамара. Учителското насилие също беше победено, за да започне родителското. За да може и най-дрипавата циганка да влезе в час и да отвърти на класната два шамара, понеже не извинява отсъствията и „социала” не го превеждат. Не можеш и нея само да я мъмриш - все едно Симеон да мъмри войниците кога са се били на Шипка.

Ако все още имаше наборни войници, и тях само щяха да ги мъмрят, а всичко друго щеше да бъде третирано като казармено извращение. Армията на активните майки юнашки щеше да опищи „Фейсбук” и да организира петиция за повече суши и консуме в седмичната разкладка.

Не малко, никакъв е боят за днешните синковци. Иначе не биха скубали веждички, за да имитират Николета Лозанова, не биха се пременяли с плисирани полички, не биха си купували сандалки от мола. Извращение ли, на природата ли – как може да сте толкова изостанало прости, та това е свободата. Великата франчайзингова свобода да бъдеш различен и за която не трябва да плащаш нито с капка кръв.

Така стоят нещата в правовата държава, в която първият заподозрян насилник и народен потисник е самата държава. Затова я изгонихме от бойното поле, като очаквахме животът сам да хване мирния лигаво-педалски път и да ни отведе до съвършената обществена хармония. И след четвърт век продължаваме да смятаме, че не пътят е грешен, а ние малко сме се позагубили. Най-накрая обаче ще стигнем, къде ще ходим иначе. 

Не се знае колко още ще пътуваме, а през това време бойното поле по неписаните естествени закони не може да остане пустеещо. Големите шамари не могат да останат нераздадени, затова имат нужда от организация, от нещо като етични правила. Например, че е страхливо четирима да бият един, че е свинско да го бият пред жена му, че е свръхсвинско и детето му да гледа. И не че някой ще тръгне да ги спазва, но поне ще убиваме времето с празни приказки. Докато си дойдем на приказката, че се налага все някой да ни бие и че на стария държавен бияч не знам какво не му харесвахте. 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.