Година след смъртта - Вероника, каквато трябва да я помним (ВИДЕО)

Година след смъртта - Вероника, каквато трябва да я помним (ВИДЕО)
28-02-2016г.
212
Адриана Аврамова

28.02.15 г., Велико Търново, България

Преди точно една година, на тази дата, във Велико Търново, по жесток начин беше убито едно младо и красиво момиче. Убито от циганин-рецидивист за двайсетина лева.

Вероника. Помните я, нали?

23-годишна българка. Обикновено момиче, което се е прибирало от работа, както всеки друг ден, бързайки да стигне вкъщи. Вместо това е жестоко налагана с брадва, докато спре да диша.

И всичко това, защото е избрала по-краткия път да стигне до дома си.

Убийството, убиецът и ролята на медиите

Вероятно все още помните как преди само една година родителите на Вероника я търсеха, молейки за съдействие медии и полиция. Търсеха я навсякъде, надявайки се, че дъщеря им е добре, че е жива, че ще могат пак да я прегърнат.

Надеждите свършиха след като същите медии, които им ''помагаха'', гръмнаха с ''ексклузивни'' новини за намирането на трупа на Вероника в река Янтра.

Малко след убийството, което разтърси страната, убиецът бе намерен и направи пълни самопризнания.

Илиян Здравков - името на изверга, отнел живота на Вероника. За него не знаем много, освен, че е рецидивист, с няколко присъди, включително и за други убийства. Но, забележете - на свобода. Според самопризнанията му - бил много отчаян, защото нямал пари, и в онази нощ, преди година, видял Вероника и решил, че е удобна цел за нападение.

Щял да извърши същото с всяка друга жена, която в онзи час имала нещастието да мине оттам. Тоест, да я убие жестоко, с брадва, да хвърли тялото й в реката и едва тогава да вземе чантата й с джобните пари.

Здравков бе осъден на 30 години затвор , уж най-строгата присъда, предвид, че е направил самопризнания и му се разминава доживотния.

Вероятно той добре знае процедурата, тъй като има няколко убийства зад гърба си.

Той обаче не е доволен от 30-те години и обжалва присъдата си. Иска да му я намалят, ''с няколко години поне'', каза той на делото на 15.02.16 г.

Дали това ще стане - предстои да разберем от решението на съда.

Година след смъртта на Вероника. Какво се случи?

Всъщност почти нищо.

Едно момиче беше убито. Един убиец е хванат, но какво от това? Той е жив и здрав, видимо угоен в затвора и само можем да предположим колко добре се чувства на ''топло''.

 Едни други  лица - прокурори, виновни за това рецидивист с десетки присъди да е на свобода и да убива, защото вместо зад решетките, са му лепнали мярка ''подписка'' , бяха ''наказани'' ... наказанието се състои в нещо като забележка.  Забележка?! Задето си отговорен за извършено убийство след проява на немарливост в работата...

След смъртта на Вероника, в Търново сложиха камери и осветление на мястото, където беше убита и това е един чудесен пример за израза ''след дъжд-качулка''. Първо да убият някого и след това да се вземат мерки.

Година след смъртта на Вероника, тръпна да разбера инещо друго - колко от медиите, които като пиявици се бяха вкопчили в страданието на родителите на момичето, днес ще се сетят за нея. И за нейните близки.

А семейството й иска само едно - убиецът на Вероника да получи адекватна присъда за това, че е отнел живота й. Искат промени в Наказателния кодекс, за да не се случи на нашите деца, това, което се случи с тяхното. Искат да видят, че в тази държава на някого все още му пука за децата на България. 

Затова и от Лентата направихме кампанията ''Заради живота: ВЪЗМЕЗДИЕ''. (повече за нея: http://www.lentata.com/page_8372.html)

 Защото тези хора имат нужда от помощ и подкрепа, затова, че намират сили да се борят за нас и нашите близки, след като са изгубили най-скъпото си.

И остава да се надяваме, че онези 240 в Парламента ще го разберат.

ВЕРОНИКА - такава, каквато трябва да я помним

Една година след убийството на Вероника.

Стотици статии и репортажи, посветени на смъртта й, на миналото й.

Но никой не разказа за Вероника приживе.

Тя е родом от Никопол, но е записала да учи във Велико Търново. Там следва Публична администрация и междувременно работи.

Всички нейни близки разказват, че Вероника е била ''рядко срещан човек''.

Винаги усмихната...

Добронамерена към всеки, понякога дори прекалено доверчива...

Много емоционална...

Скромна...

Искрена ...

Контактна, с много приятели ...

Момиче с мечти ... за семейство и реализация.

Момиче, което обичаше живота във всичките му форми. От хората, през животните, та до цветята, слънцето...

Ето тази Вероника загуби България.

Днес, година след смъртта й, ви напомняме за нея в снимки - за да я помним такава, каквато е била - приживе.

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.