Специален коментар
Фес и ибрик - новите европейски ценности

Ангел Джамбазки | 08/03/2016

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

В добавка с двуличие, лицемерие, двойни стандарти, угодничество, ибрикчийство.

Това е непълният списък с “европейски ценности“, които ми хрумват, когато гледам фалшивите и угоднически усмивки на европейските “лидери“, след поредната им среща с турското държавно ръководство. Още преди поне 6 месеца, след третата поредна катастрофална политическа грешка на немския канцлер да се поддаде на рекета и изнудването на Ердоган, предвидихме, че този рекет, този натиск над ЕС, това турско изнудване едва започва. И уви, оказахме се прави.

Познахме, че Ердоган нито ще спре имигрантското нашествие към Европа, което и сам той организира, нито ще се задоволи с трите милиарда евро, които първоначално поиска. Още тогава, опитни наблюдатели на процесите в Турция предположиха, че исканата от Ердоган сума ще достигне поне до десет милиарда евро.

Вчерашните нови турски искания към ЕС, за да "спрат" организираното от самите тях нашествие са очаквано впечатляващо нагли. Ето част от тях.

Давутоглу настоява срещу всеки върнат икономически мигрант ЕС да взема от Турция един „истински„ бежанец, като за това да щял бъде представен точен график. По този начин Турция цели да се отърве от милионите кюрди на своя територия, както и от кюрдите от северна Сирия и да ги замени с аморфно мюсюлманско население от Северна Африка и Близкия изток, което да претопи и асимилира за изпълнение на неоосманистките си планове за възстановяване на Османската империя.

Друго искане е, до края на този месец, да бъдат отворени нови глави в преговорите на Турция за присъединяване към ЕС. В момент, когато турските власти драстично смазват свободата на словото, превземайки опозиционни медии и размазвайки протестите срещу тези брутални действия със сълзотворен газ, палки и гумени куршуми. Това безпрецедентно нарушаване на принципите на свободата на словото са маскирани като „съдебни„ решения. През това време ние с румънците още сме под „наблюдение„ заради съдебната власт.

Друго искане е да бъде обявена дата за отпадане на визите за турските граждани, пътуващи за ЕС. Така Европа, и в частност България, ще бъдат залети от турски емисари, което на фона на недопустимата турска политическа и икономическа инвазия в България е пряка заплаха за националната ни сигурност.

Турция иска още ЕС да подкрепи създаването на зона свободна от полети в северната част на Сирия, за която Турция отдавна настоява. Това ще бъде един вид узаконяване на незаконната турска окупация на част от територията на суверенна държава.

Освен това, Турция иска допълнително финансиране от поне още 3 милиарда евро, в добавка към вече обещаните 3 милиарда до 2018 година.

И така, да обобщим. Турция категорично не спазва предишното „споразумение„ с ЕС и продължава да залива Европа с нелегални имигранти. Турция драстично нарушава международното право и окупира незаконно чужда територия на суверенна държава. Турция се меси недопустимо във вътрешните работи на държава-член на ЕС, каквато е България. Турция потъпква свободата на словото, превземайки с армия и полиция редакции на опозиционни медии.

И при при тези факти и обстоятелства ЕС и обещава да премахне визите, да отвори нови преговорни глави и плати два пъти по-голям откуп, при това само засега.

Както казах - европейски ценности...

Прочее, Турция няма място в ЕС...

*Текстът е писан за вестник "Галерия"

 Други статии от този авторКоментари