Интернет пропаганда към бежанците: Минавайте през България

Интернет пропаганда към бежанците: Минавайте през България
11-03-2016г.
32
Радост Петрова

Страница в социалната мрежа Facebook, кръстена “Orthodox Army”(Православна армия) публикува интерсни карти и послания на стената си. Една от картите е препоръчителен маршрут за мигрантите от Близкия Изток, решили да се отправят към Европа. На нея ясно е показан бежанският канал през Гърция и Македония като силно непрепоръчителен за мигрантите. Вместо това потокът от хора е пренасочен през България.

„Съобщение към нашите приятели бежанците: Границите са затворени! Пробвайте друг канал през България. Той е по-безопасен и по-ефтин за вас.”.

Страницата има и други интересни постове от сорта на:

Пост от един от администраторите на страницата: „Не бих искал да го обсъждаме помежду си тук... но не мога да разбера как някой наричат Скопие Македония или че Македония е българска. Всички знаем, че Македония е гръцка и това се вижда от символът на слънцето на Вергина върху анричните македонски монети (гръцки).”

Друга интересна карта, на която се натъкнахме е:

„Познавайте истинската карта”

На нея са отбелязани Сърбия, Черна гора, Бившата югославска република Македония, Гърция и Армения. Интересни са обаче пропуснатите държави – Албания, България, както и присвоената или по-точно – разделена между Гърция и Армения – Турция.

Проруски са настроенията в постовете като цяло и подкрепата за Путин е очевидна.

Основните послания в страницата “Orthodox Army” са защитаващи православната вяра от все по-честите набези върху нея от страна на радикални ислямисти.

Интересно е обаче защо, според администраторите на фейсбук страницата, България трябва да бъде изключена от православната вяра и потоците от мигранти от Близкия Изток да бъдат пренасочвани през нашите земи.

Страницата набира популярност и е харесана от над 23 хиляди души до този момент.

Само ви показваме, че разделението на Балканите е съвсем актуална заплаха, като се има предвид такива пропагандни движения в Интернет пространството. Бежанската криза разкъсва Европа и незнайно защо или как, но успява да разедини дори християните във време, в което те трябва да бъдат обединени повече отвсякога.

Можем само да предполагаме, че подобни пропаганди се дължат на слабата външна политика на България спрямо съседите й. Въпреки че “Orthodox Army” не е в никой случай официална правителствена страница, тя показва настроения, които се зараждат много ясно на Балканите и на които е добре да се обърне внимание преди да е прекалено късно.

Гледане с разбиране. И внимавайте какво харесвате във Facebook.

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.