След КТБ и потоп – самоубийства, депресии, инфаркти

След КТБ и потоп – самоубийства, депресии, инфаркти
20-03-2016г.
97
Радост Петрова

След фалита на КТБ 2014 година съдбите на десетки хора са били объркани до неузнаваемост.

С екипа ни се свърза госпожа Пенка Маринова, вложител в КТБ и съпредседател на НПО "Ние Гражданите", заедно с Вера Ахундова и Даниел Божилов. Тя пожела да разкаже за другата страна на фалита на една банка. Онова, което идва след като видиш целия си живот или по-точно цифрите, на които той се равнява, просто да се сриват.

Защото за обикновените вложители КТБ изчезването на всичките им спестявания е нещо сериозно, както и повод за доста крайни действия, посегателства върху собствения живот, депресии и какво ли още не.

Самоубийства, инсулти и инфаркти, фалирали бизнеси, разпаднали се семейства.

Тя ни разказа за хора, отнели живота си, като не спомена имена, за да защити семействата им.

Единият е 45-годишен мъж от град Плевен със собствен бизнес в областта на земеделието, след загубата на всички фирмени пари и последващия фалит на фирмата му, слага край на живота си през 2015 г.

Вторият е 55-годишен мъж от град Бургас със собствен бизнес (производство на гъби) изпада в тежка депресия и се самоубива.

Подобни случаи са много.

56-годишен мъж, собственик на фирма, която е дъщерна на голяма австрийска фирма, през 2015 година получава инсулт (официалната версия на семейството му) и умира. Интересен факт в този случай е, че дни преди смърта си изпраща изненадващо чрез куриерска фирма на всичките си приятели подарък по една картина от колекцията си. Съпругата на този мъж напуска България и не желае никога повече да се върне. 

Инженер на 64 години от град София получил микро инсулт през 2014 и е бил в болница в периода, когато банката беше под специален надзор. След  20 години работа в ЮАР се връща  в България, планирайки да има спокойни старини, но реалността тук проваля плановете му. 

65-годишен мъж след преживян инфаркт през декември 2015 година, изпада в тежка депресия.

Жена с икономическо образование на 63 години със собствен бизнес. След фалита на банката, загубата на фирмените и семейните пари, и фалит на бизнеса й развива синдрома на Сьогрен. Има задължения към чужди бизнес партньори и е принудена да продаде автомобила си, наследствено жилище и дори скъпо кожено палто. Животът й е напълно провален.

47 годишна жена-инженер, живееща в момента в Америка след загубата на парите си, спечелени от собствен бизнес тук в България, била два пъти в болница на системи поради срив на имунната система.

„Много хора закриха фирмите си и освободиха служителите си.  Една част от пострадалите посещават психолози и взимат сънотворни и успокоителни хапчета.

Животът на всички нас, изгубили парите си, не е същият.

Недоверието към българската държава и институциите е пълно”, пише още Маринова.

 „Това което се случва в Българие е геноцид срещу българския народ, ние не трябва да се страхуваме да говорим. Обществото трябва да знае каква е истината за фалита на банката и че пострадалите в болшинството си са интелигентни, образовани, честни и трудолюбиви хора, доверили се на българската държава и на банковата система.”

Парите може и да се върнат, могат и да се спечелят нови. Нервите и психическият ужас, който тези хора са изживели обаче никой не може да им върне.

Виновни за случая „КТБ” няма. Наказани няма. Отговорни няма. Наказани се оказаха само обикновените вложители в една мътна банкова история.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.