СВИДЕТЕЛКАТА: За най-голямата секта в България

СВИДЕТЕЛКАТА: За най-голямата секта в България
27-03-2016г.
3126
Каролина Касабова

„Свидетелите на Йехова“ е името на една от най-големите секти в света. От няколко години съмнителното религиозно учение застигна България и набира все повече популярност. Това се случи благодарение на международния съд в Страсбург, където сектата пусна жалба срещу България, за да се регистрира. Мерси, ЕС, полезен, както винаги! След регистрацията, техните проповденици плъзнаха из цялата страна и повлякоха със себе си няколко хиляди българи.

Биография на „свидетелите” 

Сектата датира от 19 век, като по данни на организацията в момента има над 8,2 милиона активни Свидетели по света. В много държави са забранени, но заради ЕС ние не сме сред тях. Вероизповеданието се основава на Библията, но не тази, която (вероятно) сте чели – те имат своя версия, в която Бог се казва Йехова. Отличителните черти на последователите му е, че не почитат Кръста, не приемат кръвопреливане, не празнуват рождени, имени дни и национални празници.

Сред принципите им е да не изпълняват военна служба, както и да не почитат държавните символи. Те живеят, за да служат на Йехова.

По света има регистрирани случаи на самоубийства, провокирани или извършени от Свидетел на Йехова. Безброй са случаите, в които хора умират, защото отказват преливане на кръв.

Вероятно сте се сблъсквали с някой свидетел по улиците на родния ви град, който е искал да ви заговори. Възможно е и да са звъняли на вратата ви, за да ви подарят безплатна библия. Те са изключително напористи, дори досадни, но някой все пак им се връзва. Изключително добре обучени са и знаят как да омаят всеки, готов да ги изслуша.

Експериментът: Приобщаването

Реших да действам на принципа „С техните камъни по тяхната глава“. И вместо да ги чакам да почукат на вратата ми, аз почуках на тяхната.

Посетих най-голямото събитие за йеховистите - Възпоменанието на смъртта на Исус. Това за тях е нещо като Великден и Коледа, взети заедно.

Тази година Възпоменанието бе на 23 март. По този повод „Свидетелите на Йехова“ наеха шикозна зала в един от най-скъпите хотели в София – Шератон.  За да спиш там, трябва да си продадеш бъбрека, та какво остава за организацията на събитие...

Шокиращо е, че секта, която Българската православна църква трябва да обяви за еретическа, провежда пропагандната си дейност в центъра на столицата ни съвсем необезспокоявано.

И то под надслов „Вървиш ли по пътя към вечен живот?“.

За да проверя накъде вървя, станах Свидетел за няколко часа.

Свидетел на „Свидетелите“

Малко преди 20.00 ч. влязох в залата, където щеше да се състои Възпоменанието – изискана,светска, в стил, напомнящ на дворец, а не на място за празнуване на нечия смърт, било то и Христовата.

Още с прекрачването на прага свидетелите ме сканираха от глава до пети. Хищниците надушват прясната плът отдалеч. Всички бяха изтупани с костюми, рокли, сака. Личеше си, че са сложили най-хубавите дрехи за голямото събитие. Разговаряха оживено помежду си, но не пропускаха да огледат всеки непознат. 

Намерих си място, но хората около мен ме зяпаха натрапчиво. В залата имаше около стотина души. Още преди да съм се настанила, до мен кацна дребна брюнетка под 30-те. 

„Здравейте, добре дошли!“ каза тя с широка усмивка. По акцента й разбрах, че не е българка. Оказа се италианка на име Лойде, която след едноминутен разговор ми даде номера си, за да се видим и да ми разкаже повече за Йехова. Беше мила с мен, фалшиво мила – усмихваше се насила, очите й бяха лукави. Тя помоли жената, до която бях седнала, да се премести, за да седне до мен.

Събитието започна и завърши с песен за възхвала на Бог.

През останалото време елегантен японец обясняваше на български защо Исус е умрял, какъв е смисълът от смъртта и как да живеем вечно.

Всички имаха библии, било то на таблет или на хартиен носител. Аз нямах.

Лойде ми даде нейната си, която изглеждаше странно – беше с водоустойчив калъф с цип, така че да оцелее при всякакви метеорологични условия.

По-шокиращо обаче бе друго – тя познаваше съдържанието на книгата като дланта на ръката си! Когато японецът четеше някакъв цитат, на нея й отнемаше секунда да намери същия стих и да ми даде да го прочета. А това са над 1760 страници.

Всяка дума в проклетото четиво бе с отбелязано ударение, за да може да се прочете правилно на глас. Това означаваше, че италианката е я е чела хиляди пъти, дума по дума, ред по ред и помнеше всичко. Всичко!

На корицата не пишеше Нов завет, а „Превод на новия свят на свещеното писание“. Попитах каква е разликата между тази и нормалната Библия, тя ми заяви, все така усмихната, че разлика нямало, просто тази била написана „модерно“ и е по-разбираема.

Абсолютни глупости, защото съдържанието е съвършено различно.

Цялата ситуация първоначално ми се струваше комична – залата, темата на събитието, визията на хората. Но смехът ми секна, когато видях как присъстващите кимаха одобрително, докато слушаха проповедта на японеца. Гледаха го с обожание и клатеха глави в знак на съгласие, сякаш животът им току що бе придобил смисъл.

По едно време жената пред мен каза на съседа си: „Усещам присъствието на Йехова в ежедневието си, усещам го постоянно. Искам да ида при него! Дори да съм овца в стадото му, само да съм при него...“

Настръхнах. Сърцето ми се сви.

В залата имаше всякакви хора – млади, стари, мъже, жени, деца, двойки, необвързани, българи, цигани, чужденци... И те всички бяха толкова изгубени, толкова самотни, толкова отчаяни, че единствената им възможност да се почувстват като част от нещо бе да се включат в тази ужасяваща машина за пропаганда. А пропагандата бе на ниво – през цялото време се говореше за смъртта, как не бива да се страхуваме от нея, как светът ще свърши, но Йехова ще го превърне в рай и ще възкреси праведните... Тогава те ще живеят вечно и ще управляват с него.

Тези обещания сигурно звучат примамливо за хора, които са загубили смисъла в живота си. Всеки има нужда да вярва в нещо. А те изглежда вярват, че ако са послушни и са част от тази секта, ще станат полубогове. С това оправдават безсмисленото си съществуване и кротко чакат деня, в който ще настъпи Апокалипсис, ще измрем, но после те ще заживеят нов живот.

А ние, неправедните, ще бъдем унищожени от Бога.

Циркът продължи около час и половина.

След края му отново си пролича кои са новобранци като мен и кои са онези „в правия път“. Свидетелите веднага налазиха непознатите, всички бяха досущ като Лойде – с широки усмивки, но подли погледи.

Побързах да си тръгна, но преди това италианката, която очевидно искаше да ме вербува, ми подари библия и се уговорихме да се видим.

Разделихме се с прегръдка.

Свидетелка за освидетелстване

Срещнах се с Лойде след ден. Отидохме у тях.  Живее с още едно момиче от „Свидетелите на Йехова“, само че българка. Докато вървяхме към дома й, я разпитах как се е озовала в България. Разказа, че дошла да помогне за разпространение на вярата у нас, тъй като тук, по думите й, имало малко –  2300 свидетели. Такава била ролята им – когато опознаят вярата, те трябва да я разпространят, защото това е волята на Бог.

Лойде е новият Исус.

Влязохме в апартамента й, приятен, спретнат, изключително подреден. Заведе ме в нейната стая и изкара две библии – на италиански и на български. Започнах да задавам въпроси, но адекватен разговор нямаше, тя отговаряше само с цитати от Библията  или пък ми пускаше клипче от сайта им.

Не мислеше, не разсъждаваше, на всяка моя дума или критика тя отвръщаше със стих, който откриваше за секунди.

Когато я попитах например дали са секта, тя ми прочете стих за апостол Павел:

Установихме, че този мъж е опасен, подклажда размирици сред всички юдеи по света и предвожда сектата на назаряните“.

С това искаше да докаже, че и християнството в началото е смятано за секта, но този стих изобщо не присъства в истинската Библия. Попитах и какво ще стане с хората, които не вярват в Йехова, щом светът свърши.

Пак получих стихове в отговор: „Онези, които вършат зло, ще бъдат унищожени, а онези, които се надяват на Йехова ще наследят земята“... „Ръцете на неправедните ще бъдат счупени, а Йехова ще подкрепи праведните“.

Йерархия на сектантите

Свидетелите на Йехова разделят вярващите на две класи:  класата на помазаните - 144 хиляди на брой, и класата на овцете – всички останали членове на организацията.

144 000-те ще бъдат ще бъдат възкресени от Исус като духовни същества и ще властват с него.

В предстоящата според тях битка между “добрите“ и “лошите“,  ще бъдат унищожени всички, които се противопоставят на Бога, включително и християнската църква.

Единствените, които ще останат живи, са свидетелите на Йехова.

Гледах и слушах Лойде внимателно. Никой никога не би предположил, че в главата на тази млада, красива жена, има промит мозък.

В началото се чудех дали тя наистина вярва в небивалиците, които ми говори, или просто се опитва да ме върже.

В края на срещата ни вече бях сигурна – това нежно създание ще пропилее живота си в служба на една голяма манипулация. Очите й всъщност не бяха лукави, бяха безизразни. Като робот, програмиран да говори едно и също на всички, да повтаря до припадък колко е велик Йехова и как трябва да го следваме. Стана ми жал за нея.

Как да се спасим от „Свидетелите на Йехова“?

Не разговаряйте с тях. Няма смисъл да влизате в полемики, защото ще попаднете в моята ситуация. А те са невероятни оратори!

На моменти дори и мен разколебаваха, макар да знаех що за стока са. Говорете на близките си за тях. Те се целят в самотни хора, които имат нужда от вяра, но нямат религия.

Пазете се, най-силното ви оръжие са информацията и знанията.

Идеите на тази деструктивна религиозна общност могат да ви убият.

Или по-лошо – да ви оставят живи, но подчинени на една голяма лъжа. Като Лойде.

Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.