Актуално
ТЕ, МАГЬОСНИЦИТЕ.

Лентата | 05/04/2016

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Човек, който може да виси във въздуха, от самолет в усмирителна риза и да се развърже.

Човек, който може да предизвика да завали дъжд...от карти.

Хора, които могат от нищото да накарат да се появят, а после пак да изчезнат, танцуващи самодиви.

Не са измислици това. Те са магьосници. Буквално.

Българи, които са попили от традицията на най-добрите наши, а и световни илюзионисти. Казват се - Дани Белев & Мистър Джим от Quick Hands Project.

И въпреки че са доста млади, вече могат да се похвалят със значимо за България постижение – мега спектакълът „Царете на магията”.

Такова нещо ще се случи у нас за първи път – световни звезди на илюзията и магическото изкуство ще дойдат в София и ще представят фокуси и някои доста опасни номера.

Как така тези две момчета са успели да отидат отвъд магията на салфетките, която цари по тия ширини, за да се превърнат в световни артисти, които работят за имиджа на България – четете в интервюто с Мистър Джим.

***

Lentata.com: Каква е концепцията на Quick Hands Project?

 Създадохме проекта преди 4 години (Росен Димитров Джим и Йордан Белев).

Направихме го, за да вдигнем нивото на българската магия, защото през последните години имаше малък застой тук, а в световен мащаб магията избухна, знаете магьосникът Dinamo, Discovery инвестираха в поредицата.

Това не е всичко, Youtube е пълен с магия, баровете навън също.

Нашата идея е да вдигнем нивото на българската магия и разбирането на българската публика за това изкуство. Това е една от основните ни цели.

Другото е да развенчаем мита, че фокусите са само за деца. Това е все едно да кажем, че театърът е само за деца, същото е. Фокусите и магията не са само за деца. Това е древно и сериозно изкуство, което е за всички възрасти.

Другата ни основна идея е да каним световни умове на магията, които да изнасят лекции на нашия фестивал „Златна котка”, да разкриват своите тайни и илюзии. Това става само пред отбрана публика и има за цел младите момчета да вземат съвети не само за фокусите, но и за поведението на сцена и пред публика.

 Как да боравят с психологията, реквизита, стайлинга. Лекции, които да подобрят нивото на магията в България.

Lentata.com:  Запазена ли е традицията на магическото изкуство в България? И какво ви запали да ставате илюзионисти?

Мен съдбата ме срещна с магията, аз нямах никакво намерение да се занимавам с това изкуство. Срещнах се с един български магьосник Гаги, той ме запали и видя нещо в мен. Аз бях много скептичен, но постепенно научих няколко фокуса, показах ги на приятели и магията стана. Това чувство е нещото, което ме запали да продължа. Моят колега Дани пък е трето поколение артист, чиито родителите са артисти, сценични актьори и той се запали от тях.

 Lentata.com: Има ли други млади илюзионисти освен вас наоколо?

Да, ние сме създателите. Имаме 10 момчета, които са част от клуба ни. Нашият клуб е част от I.B.M. (Международна организация на магьосниците) със седалище в САЩ. Президентът на тази огранизация Дж. М. Търнър е наш гост, той снощи изнесе невероятна лекция.

Lentata.com: Жени илюзионисти има ли?

Има. Асистентки. Има и жени - магьостници, но ние нямаме такива, все още. Имаме само асистентки.

Lentata.com: А ти от кого си се учил?

В началото от Гаги, след това започнах да ходя по фестивали в чужбина, там се запознаваш с много магьосници, които ти изнасят лекции, научаваш нови неща. Малко по-малко нещата стават все по-добре.

Lentata.com: Кой е най-сложният номер, правен от магьосник някога според теб?

Така, аз съм манипулатор (манипулатор е този, който застава на сцената и с тесте карти или монети успява да сътвори само със сръчността си нова реалност за публиката), в този жанр аз съм добър. И точно това е най-сложният жанр в нашето изкуство, защото разчиташ само на себе си и на ръцете си. Няма специални карти, няма специални предмети, каквото направиш. Най-сложният номер, който аз лично съм гледал е на един японец, който манипулира и вади от въздуха карти във въздуха, които са с размер А3 формат. Като го гледах за първи път ми идваше да си изям моето тесте с карти и да стана стругар.

Lentata.com: Колко опасно е да си илюзионист?

Понякога може да е много опасно, защото има фокуси, в които се промушват жени с мечове и прочие, и това с а истински неща, стават инциденти. Даже ние сме имали такъв случай, когато мой колега, без да иска намушка една асистентка, 9 шева на ръката имаше тя. Случват се такива неща. Доколкото самият магьосник може да се развълнува много,  все пак това е адреналин, който идва в повече, възможно е да пропуснеш нещо, да забравиш детайл.

По принцип - работим с огън и остри предмети, винаги може да бъде много опасно. Но когато човек е концентриран и събран в себе си доста по-малък е шансът да се случи нещо.

Lentata.com: Магьосниците имат ли си някакъв кодекс? Примерно да пазят тайната на фокусите...

Има световен неписан кодекс. Никъде не се подписваш и не даваш клетва.

Аз лично имам едно правило, то е: „Ако няма да го правиш, не ти трябва да го знаеш.“. Ако искаш да го правиш, вече е друго. Това изкуство работи с човешкото любопитство и всеки иска да знае как се случват нещата.

Ако си магьосник или искаш да предаваш това изкуство, ти ще намериш начин да се научиш. Така че магьосниците разкриват своите тайни пред други магьосници.

Lentata.com: Разкажи ни повече за „Царете на магията“. Какво предстои? Защо това събитие е важно за България?

 „Царете на магията“ за първи път се случва такова нещо в България. То е плод на нашия 5-годишен труд и на фестивала „Златна котка“. Това е мега - спектакъл, в който ще участват илюзионисти от над 6 страни.

Световният шампион за 2009 и 2012 от Унгария Soma , ще представи прочутият  „Телефонен акт“ -  номерът, с който печели титлата си. От Великобритания пристига Lee Alex, който е носител на "Мerlin Award Illusionist of the Year 2009” и е най-добрия "Quick Change Artist" в Европа;Българската публика ще се запознае и с ловките изпълнения на галантния Verdini - най-известният млад фокусник на Румъния, първият чуждестранен носител на приза "Златна котка"; Четирикратният Балкански шампион на магията -  Boby Nesh (Сърбия), ще представи фокуси и манипулации така елегантно, както само един Балкански шампион може;

И още бургазлията Йордан Янев – Зайн, който ще направи левитация на журналистката Ива Дойчинова.

Различното в събитието е, че този път ще има хора, които ще наблюдават целия процес на илюзионистите, да няма скрити кранове, крикове, въжета...

Това като цяло е прецедент, магьосниците не дават да ги наблюдават, а този път ще има 7-8 души, които ще са разпределени в кръг.

Ще има много изненади.

Хората все още могат да си купуват билети. Събитието ще се състои на 8 април, зала 1 на НДК, 20:00 часа „Царете на магията“- най-мащабният магичен спектакъл, правен някога в България.

 Други статии от този авторКоментари